Lato to nie tylko czas truskawek i czereśni, ale także cukinii i kabaczków. A to świetni przyjaciele wszystkich wypieków, szczególnie jeśli doda się je do ciasta w tartej postaci. Świetnie nawilżają miąższ chleba i nadają mu ciekawego smaku.
Zrobiłam tak z ciastem na prosty chleb żytni, dodałam jeszcze posiekaną kolendrę. Wyszedł z tego ciekawy żytniak o subtelnym smaku, a to się rzadko zdarza, bo zazwyczaj żytnie wypieki wydają się być ciężkie 🙂
Chlebki żytnie jakość nie bardzo mi wychodzą na zakwasie, wyrosną trochę skórka chrupiąca a środek zakalec.w większości z przepisów przeważnie mieszane super się udają.ten blog mnie inspiruje z różnymi dodatkami i dlatego jest ciekawy ?
Trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂
Bardzo podoba mi się ten przepis 🙂 Z cukini korzystam teraz często, lubię też kolendrę. To musi być wyjątkowy chleb ?