Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól, tartą na tarce cukinię i posiekaną kolendrę. Wlewamy stopniowo letnią wodę. Wyrabiamy krótko do połączenia składników.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Ciasto o konsystencji plasteliny przekładamy do posmarowanej tłuszczem keksówki. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką i dekorujemy plastrami cukinii. Przykrywamy i zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Wyrośnięty chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 240 stopniach przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 25 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Brydzia 17 września 2018 o 14:38

    Chlebki żytnie jakość nie bardzo mi wychodzą na zakwasie, wyrosną trochę skórka chrupiąca a środek zakalec.w większości z przepisów przeważnie mieszane super się udają.ten blog mnie inspiruje z różnymi dodatkami i dlatego jest ciekawy ?

  • Majka 3 sierpnia 2017 o 19:40

    Bardzo podoba mi się ten przepis 🙂 Z cukini korzystam teraz często, lubię też kolendrę. To musi być wyjątkowy chleb ?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej