Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Pora siekamy, jabłko obieramy i kroimy w kostkę, składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dodajemy ziarna słonecznika i podsmażamy na małym ogniu przez 4 minuty. Krótko studzimy.
przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, zakwas oraz przygotowane wcześniej składniki.
wyrabianie
1 min
wyrabianie
3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez niecałą minutę, czyli jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
4. Formę keksówkę (12x30 cm) smarujemy olejem i posypujemy kaszą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy mokra od wody łyżką. Przykrywamy formę i zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto możemy dodatkowo skropić olejem i posypać przyszły chleb kaszą lub ziarnami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie ustawiamy 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej