Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1. Zakwas żytni odpowiednio wcześniej dokarmiamy, by w momencie mieszania zaczynu na żytni chleb marchewkowy był w szczycie aktywności, tzn. puszysty, napowietrzony i wyrośnięty. Po dodaniu do wody powinien unosić się na jej powierzchni. Odmierzamy 50 g zakwasu, rozpuszczamy w letniej wodzie i dosypujemy 300 g mąki żytniej typ 720. Mieszamy łyżką do połaczenia się składników. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin pod przykryciem.
wyrabianie
10 min
wyrabianie
2. Do przefermentowanego zaczynu na żytni chleb dolewamy sok marchewkowy i dodajemy sól. Mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę pełnoziarnistą i tartą marchewkę. Mieszamy do połączenia się składników.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
3. Wymieszane dokładnie ciasto na żytni chleb marchewkowy przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o długości ok. 30-33 cm. Zwilżoną dłonią dociskamy i wyrównujemy powierzchnię ciasta. Posypujemy płatkami owsianymi i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny.
pieczenie
50 min
pieczenie
4. Gdy na powierzchni chleba pojawią się pierwsze dziurki, wstawiamy formę do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej. Żytni chleb marchewkowy kroimy po całkowitym wystudzeniu, a najlepiej po upływie 10-12 godzin od upieczenia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej