Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, drożdże, sól, puree ziemniaczane, posiekany koperek, oliwę. Stopniowo wlewamy letnie mleko o wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki (10x23cm ) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią i dekorujemy z wierzchu koperkiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 h.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięty chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut. Upieczony chleb wyciągamy z keksówki i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej