Przepis

wyrabianie ciasta
15 min
wyrabianie ciasta

1. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 15 minut. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, ziarna (słonecznik, pestki dyni i sezam można wcześniej podprażyć) oraz sól. Letnią wodę wlewamy do mikstury z siemieniem lnianym, wlewamy stopniowo płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto ok. 4 minuty.

przygotowanie formy
4 min
przygotowanie formy

2. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy pergaminem. Przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy, posypujemy pestkami i delikatnie je dociskamy.

wyrastanie
270 min
wyrastanie

3. Formę przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Chleb pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach. Następnie wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Nasiona lnu
Nasiona lnu
Maleńkie, złote lub brązowe nasiona lnu charakteryzują się delikatnym orzechowo-gorzkawym smakiem. Siemię lniane można spożywać w całości lub w postaci zmielonej. Nasiona lnu doskonale wzbogacają wypieki …
Dowiedz się więcej