Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W misce umieszczamy zakwas, mąki, olej i sól. Powoli wlewam letnią wodę i wyrabiamy ciasto 3 minuty. Powinno być plastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie na 2,5 h.
formowanie
formowanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka, posypanego mąką graham
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy i zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni z termoobiegiem. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Blachę wykładamy pergaminem. Koszyk z chlebem odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę, wkładamy do piekarnika na 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25 minut.
Smakowita
Upieczony graham studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min