Chleb dodatkiem chrupiących ziaren? Mamy to! Dziś połączenie mąki graham z mąką gryczaną i mąką chlebową, a do tego masa ziaren: słonecznika, pestki dyni, sezam, mak i siemię lniane. Chleb z tego przepisu wychodzi wyjątkowo smaczny i bogaty!
mąka pszenna typ 650 250 g
sól 1,5 łyżeczki
aktywny zakwas żytni 150 g
mak 30 g
sezam 30 g
dynia pestki prażone 30 g
słonecznik nasiona 30 g
siemię lniane 30 g
mąka gryczana 100 g
letnia woda + 150 wrząca woda ml (do siemienia) 300 ml
ziarna (u mnie słonecznik i dynia) 2 łyżki
mąka pszenna graham lub pełnoziarnista 250 g
5 godz. 10 min.
Czas całkowity
4 godz. 30 min.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 15 minut. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, ziarna (słonecznik, pestki dyni i sezam można wcześniej podprażyć) oraz sól. Letnią wodę wlewamy do mikstury z siemieniem lnianym, wlewamy stopniowo płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto ok. 4 minuty.
2. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy pergaminem. Przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy, posypujemy pestkami i delikatnie je dociskamy.
3. Formę przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
4. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Chleb pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach. Następnie wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Wasze komentarze