Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i wlewamy stopniowo letnią wodę. Wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut. Elastyczne ciasto dzielimy na 2 części.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Jedną z nich przekładamy do misy i przykrywamy ściereczką. Drugą zostawiamy.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Suszone pomidory miksujemy z przyprawami, koncentratem, oliwą i czosnkiem na gładką pastę. Dodajemy pesto do jednej części ciasta, dosypujemy 100 g mąki i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Czerwone ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
2 min
formowanie
4. Po tym czasie wałkujemy czerwone ciasto na cienki i duży prostokąt, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Białe ciasto wałkujemy również na prostokąt, ale odrobinę mniejszy niż czerwony.
formowanie
42 min
formowanie
5, Kładziemy białe ciasto na czerwonym i zawijamy jak roladę od dłuższego boku. Uformowaną roladę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (10x30cm). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
6. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach 20 minut, następnie w 180 stopniach przez jeszcze 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej