Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, twaróg, posiekaną drobno rzodkiewkę, posiekany szczypiorek, pieprz, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h. W tym czasie możemy dodatkowo składać (krótko wyrabiać) ciasto co 30 minut.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 1,5 h.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Jeśli mamy żeliwny garnek lub patelnię - nagrzewamy naczynie przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Odwracamy koszyk z wyrośniętym ciastem dnem do góry i przerzucamy chleb do rozgrzanego naczynia lub na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 20 minut. Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej