Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokruszony/pokrojony twaróg, zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok 3-4 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie podsypujemy chleb mąką, formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką lub posypanego mąką.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki lub zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Następnego dnia wyciągamy ciasto z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. W przypadku wersji klasycznej po 2 godzinach ciasto jest już gotowe do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do temperatury 250 stopni. Wkładamy do środka garnek żeliwny lub formę żaroodporną i nagrzewamy. Po kilku minutach wyciągamy nagrzaną formę, przekręcamy koszyk dnem do góry i przerzucamy ciasto. Z wierzchu można je dodatkowo naciąć. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, temperaturę 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 5 z 7 ocen
Czas całkowity: 10 godz 35 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 35 min