Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę orkiszową wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas żytni, twaróg, posiekaną drobno rzodkiewkę, posiekany szczypiorek, pieprz, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.

pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto na wiosenny chleb orkiszowy na zakwasie zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h. W tym czasie możemy dodatkowo składać (krótko wyrabiać) ciasto co 30 minut.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 1,5 h.

pieczenie
35 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Jeśli mamy żeliwny garnek lub patelnię - nagrzewamy naczynie przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Odwracamy koszyk z wyrośniętym ciastem dnem do góry i przerzucamy chleb do rozgrzanego naczynia lub na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 20 minut. Upieczony bochenek wiosennego chleba orkiszowego na zakwasie studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Renata Czelny - Kawa 30 listopada 2018 o 20:29

    Czy ten chlebek można upiec na zakwasie orkiszowym?

  • Barbara 20 kwietnia 2017 o 11:50

    Piekłam chlebek kilka razy, za pierwszym razem jeden wg podanego czasu pieczenia wyszedł w środku surowy (był pieczony w keksówce). Kolejnym razem piekłam 1h 15 min. i ostatnie 10 min piekłam na niższej półce (3 sztuki) po wyjęciu z blaszki; dopiero wtedy był upieczony w środku. Czy to może być taki czas pieczenia i czy ma sens dopiekanie bez foremek czy też coś jest nie tak?

  • Joanna 24 marca 2017 o 11:39

    Upiekłam i ja- jest pyszny. Jak do tej pory wszystkie chleby i bułki z bloga się udały ☺
    Dzięki za wspaniałe przepisy.

  • Majka 22 marca 2017 o 23:34

    A co do temperatury: upiekłam z Wami już wiele chlebów i temp. 250 stopni z wielu Waszych przepisów kojarzy mi się z termoobiegiem i ma to sens 🙂 W tym przepisie zaskoczyło mnie że jest inaczej.

  • Majka 21 marca 2017 o 22:17

    Trzeba ten przepis doprecyzować. Brakuje w składnikach informacji o szczypiorku i jego ilości i nie jest do końca jasne czy początkowa temperatura pieczenia ma być z termoobiegiem czy bez?

    • Tosia 22 marca 2017 o 15:23

      Szczypiorek jest w twarożku, ilość to kwestia gustu. Proponuję 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku.
      Co do termoobiegu, zawsze pieczemy góra-dół. Jeśli z termoobiegiem to jest to wyraźnie zaznaczone w przepisie.

      • Majka 22 marca 2017 o 23:29

        Tosiu, piekłam ten chleb rok temu i bardzo mi posmakował, jednak ten szczypiorek nie dawał mi teraz spokoju. „Dodać posiekany” jak w przepisie jest napisane to znaczy że świeży a nie gotowy w twarożku. Ale dzięki za dopisanie w komentarzu tej ilości.

  • Agnieszka 13 maja 2016 o 19:24

    Mam zakwas pszenno zytni, czy mogę go użyć zamiast żytniego? 🙂

    • Tosia 13 maja 2016 o 21:25

      Tak, ale mam nadzieję, że chodzi o mąkę pszenną razową, bo tylko taka nadaje się do zakwasu 🙂
      Chyba, że mowa o levain, czyli mniej więcej zakwas żytni dokarmiony mąką żytnią i odrobiną mąki chlebowej.
      Tak czy siak w takich samych proporcjach można spróbować z dokarmionym zakwasem upiec ten chleb.

  • Maria 7 maja 2016 o 09:34

    Zrobiłam ten chleb wg przepisu, wyszedł wspaniały ! Dużo lepszy niż mi się początkowo wydawało, dzięki za przepis : )

  • Majka 6 maja 2016 o 10:25
    Ocena:

    Pycha 🙂 Użyłam jednak mąki pszennej w mixie 🙂 Następnym razem będzie orkiszowa.

  • Aguś kulinarnie 23 kwietnia 2016 o 20:54

    Wow,taka kompozycja składników robi wrażenie. Chleb pięknie wypieczony,bardzo mnie ciekawi jego smak:)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej