Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, ziarna i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty, aż składniki się dokładnie połączą.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 1,5 h.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami lub skrapiamy zimną wodą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej