Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin. Na zaczynie powinny pojawić się bąbelki.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do zaczynu dodaj składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Zagniataj kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
3. Z ciasta uformuj bagietkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą) blasze. Do drugiego boku przyłóż zwiniętą w rulon materiałową szmatkę, aby zahamować rozrastanie się na boki (jak na zdjęciu). Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść bagietkę w piekarniku i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieje. Wyjmij i ostudź.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Aga 20 października 2014 o 15:56

    Dzień dobry, od jakiegoś czasu chciałam stworzyć zakwas. No i w końcu mi sie to udało. Mam tylko pytanie, jak długo w lodówce może być przechowywany zakwas bez dokarmiania? Tydzień, dwa?

    • Śliwka 22 października 2014 o 11:59

      Wszystkie teoretyczne kwestie związane z zakwasem można znaleźć pod tym linkiem: https://smakowitychleb.pl/zakwas-jak-to-dziala/
      A jeśli chodzi o przechowywanie, to różnie zakwasy reagują. Mi się zdarzało trzymać mój zakwas bez dokarmiania ok. miesiąca i nadal był dobry, natomiast znam przypadki, gdzie po dwóch tygodniach był już bezużyteczny. Pod powyższym linkiem znajdzie Pani także możliwości przedłużenia „ważności” zakwasu:)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej