Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier. Truskawki miksujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, dolewamy wodę, dodajemy masło i krótko podgrzewamy. Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części.
formowanie
formowanie
4. Z każdej części tworzymy wałeczek. Umieszczamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Z wierzchu dekorujemy cząstkami truskawek.
pieczenie
pieczenie
5. Tak przygotowane paluchy wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 15 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 15 min