Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

1. Płatki owsiane, jaglane, owsiane i siemię lniane wsypujemy do misy i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5 minut.

mieszanie składników
1 min
mieszanie składników

2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy namoczone płatki, drożdże, miód, sól.

wyrabianie
65 min
wyrabianie

3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Zostawiamy je w misie pd przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

formowanie
4 min
formowanie

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy gruby prostokąt o wymiarach mniej więcej 12x40 cm. Dzielimy nożem na 8 trójkątów.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

5. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.

pieczenie
20 min
pieczenie

6. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy płatkami i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.

Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Janka 6 września 2022 o 22:09

    Czy można zsumować ilości i dodać jedynie płatki owsiane?

    • Małgosia 7 września 2022 o 08:33

      Można dodać tylko płatki owsiane. Proszę w takim przypadku obserwować konsystencję ciasta. Płatki mogą różnie chłonąć wodę.

  • Ania 24 lutego 2021 o 21:38
    Ocena:

    Fantastyczne buleczki
    Rosna jak szalone a po upieczeniu mieciutkie…przepyszne i jakie zdrowe ☺️

  • JADWIGA 1 lutego 2020 o 17:19

    bułeczki rewelacyjne-trochę wbrew logice zrobiłam na orkiszowej pełnoziarnistej,dawno tak pysznych ,zdrowych i lekkich nie jadłam

  • Kasia 3 września 2019 o 17:56

    po wyłożniu na papier bułeczki się rozjechały na placki

    • Tosia 5 września 2019 o 17:21

      To może znaczyć, że ciasto było za luźne lub miały za gorąco i wyrastały za długo. Szkoda

  • Kaja 6 sierpnia 2019 o 10:06

    Mozna zastapic make pszenna pelnoziarniasta jakas inna? Jak tak, to jaka?

  • Dorota 19 kwietnia 2018 o 10:26

    Super, że pojawiają się takie przepisy! Na pewno spróbuję ? tylko małe pytanko, bo nie mogę jeść drożdży ze względu na żołądek: zakwas udzignąłby ten przepis czy jednak drożdże są tu niezbędne? Najwyżej tylko partner będzie je jeść ? Pozdrawiam

    • Tosia 24 kwietnia 2018 o 22:38

      Da się upiec bułki na zakwasie, ale nie jestem miłośniczką modyfikacji przepisów drożdżowych na te na zakwasie, bo zmienia się absolutnie wszystko. Zachęcam do spróbowania gotowego przepisy na bułki na zakwasie, tutaj wyszukiwarka :

      Przepisy w kategoriach

  • Marta 24 marca 2018 o 16:48

    Czy mogę wstawić ciasto na noc do lodówki i upiec bułeczki rano? Nie mam doświadczenia z „nocnymi” wypiekami, ale za to mam ochotę na gorące pieczywo na śniadanie 🙂

  • Agnieszka 1 listopada 2017 o 13:36

    a czy można uformować inny kształt? np. tradycyjne okrągłe ?

  • Aga 19 marca 2017 o 13:13

    W przypadku drożdży suszonych wole stosować świeże lecz nam problem z przelicznikiem .W przypadku każdego ciasta drożdżowego stosuje ten sam zaczyn drożdżowy co ma Pani na stronie czyli z 15g świeżych drożdży ?Podaje Pani miary w łyżeczkach a nie w gramach i tu tkwi problem .

    • Tosia 20 marca 2017 o 16:13

      Drożdży świeżych dajemy dokładnie dwa razy więcej niż suszonych. Zaczyn można robić na oko – pokruszone drożdże, szczypra cukru, szczypta maki, kilka łyżek letniej wody, mieszamy na gęsta pastę i zostawoamy na kilka minut. Jak będzie ciepło to zawsze zaczyn ruszy 🙂

  • Agata 16 marca 2017 o 21:07

    Mi ciasto wyszło strasznie mokre i nie szło pokroić go w jakikolwiek kształt :p mam jednak nadzieję, że wyjdą 🙂

  • Aneta 19 października 2016 o 10:54
    Ocena:

    Bułeczki bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Dają uczucie sytości na długi czas.

  • Renata 18 października 2016 o 19:08

    Bułki są rewelacyjne !!! Dziękuję za ten przepis i wiele innych. Tosiu jesteś moją inspiracją do domowych wypieków ?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z ziaren fasoli z jalapenõ
Lubisz wyraziste, lekko pikantne smaki? SmakoWita pasta z ziaren fasoli jalapenõ to świetny wybór!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej