Bułki wcale nie muszą być okrągłe! Co powiecie na bułki trójkątne, na bazie mąki pszennej pełnoziarnistej? Są lekkie i zdecydowanie można je nazwać fit 🙂
letnia woda 250 ml
sól 1,5 łyżeczki
mąka orkiszowa pełnoziarnista 450 g
miód 1 łyżka
drożdże suszone instant 3 łyżeczki
płatki orkiszowe 50 g
płatki jaglane 50 g
płatki owsiane 50 g
siemię lniane 30 g
wrzątek 200 ml
1 godz. 50 min.
Czas całkowity
1 godz. 30 min.
Czas wyrastania
20 min.
Czas wypieku
1. Płatki owsiane, jaglane, owsiane i siemię lniane wsypujemy do misy i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5 minut.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy namoczone płatki, drożdże, miód, sól.
3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut. Zostawiamy je w misie pd przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy gruby prostokąt o wymiarach mniej więcej 12x40 cm. Dzielimy nożem na 8 trójkątów.
5. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
6. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy płatkami i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.
Czy można zsumować ilości i dodać jedynie płatki owsiane?
Można dodać tylko płatki owsiane. Proszę w takim przypadku obserwować konsystencję ciasta. Płatki mogą różnie chłonąć wodę.
Fantastyczne buleczki
Rosna jak szalone a po upieczeniu mieciutkie…przepyszne i jakie zdrowe ☺️
bułeczki rewelacyjne-trochę wbrew logice zrobiłam na orkiszowej pełnoziarnistej,dawno tak pysznych ,zdrowych i lekkich nie jadłam
po wyłożniu na papier bułeczki się rozjechały na placki
To może znaczyć, że ciasto było za luźne lub miały za gorąco i wyrastały za długo. Szkoda
Mozna zastapic make pszenna pelnoziarniasta jakas inna? Jak tak, to jaka?
Orkiszową pełnoziarnistą, albo np. pszenną razową
Super, że pojawiają się takie przepisy! Na pewno spróbuję ? tylko małe pytanko, bo nie mogę jeść drożdży ze względu na żołądek: zakwas udzignąłby ten przepis czy jednak drożdże są tu niezbędne? Najwyżej tylko partner będzie je jeść ? Pozdrawiam
Da się upiec bułki na zakwasie, ale nie jestem miłośniczką modyfikacji przepisów drożdżowych na te na zakwasie, bo zmienia się absolutnie wszystko. Zachęcam do spróbowania gotowego przepisy na bułki na zakwasie, tutaj wyszukiwarka :
Czy mogę wstawić ciasto na noc do lodówki i upiec bułeczki rano? Nie mam doświadczenia z „nocnymi” wypiekami, ale za to mam ochotę na gorące pieczywo na śniadanie 🙂
Udało się 🙂 Dodałam do ciasta 7 G świeżych drożdży – wystarczyło, żeby bułeczki ładnie wyrosły przez noc.
Tak, można postąpić podobnie jak w tym przepisie: https://smakowitychleb.pl/nocne-buleczki-pszenne/ 🙂
a czy można uformować inny kształt? np. tradycyjne okrągłe ?
Pewnie, że można 🙂
W przypadku drożdży suszonych wole stosować świeże lecz nam problem z przelicznikiem .W przypadku każdego ciasta drożdżowego stosuje ten sam zaczyn drożdżowy co ma Pani na stronie czyli z 15g świeżych drożdży ?Podaje Pani miary w łyżeczkach a nie w gramach i tu tkwi problem .
Drożdży świeżych dajemy dokładnie dwa razy więcej niż suszonych. Zaczyn można robić na oko – pokruszone drożdże, szczypra cukru, szczypta maki, kilka łyżek letniej wody, mieszamy na gęsta pastę i zostawoamy na kilka minut. Jak będzie ciepło to zawsze zaczyn ruszy 🙂
Mi ciasto wyszło strasznie mokre i nie szło pokroić go w jakikolwiek kształt :p mam jednak nadzieję, że wyjdą 🙂
Na przyszłość proponuję w takim wypadku podsypać ciasto mąką, aby się nie kleiło 🙂
Bułeczki bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Dają uczucie sytości na długi czas.
Bułki są rewelacyjne !!! Dziękuję za ten przepis i wiele innych. Tosiu jesteś moją inspiracją do domowych wypieków ?
Cieszę się 🙂
I jeszcze gwiazdki 🙂
Dzięki 🙂