Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie

1. Siemię lniane zalewamy wrzącą wodą, zostawiamy na kilka minut. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy namoczone siemię lniane, sól. Wlewamy letnią wodę, krótko mieszamy do połączenia składników.

formowanie
3 min
formowanie

2. Ciasto na szybkie podpłomyki przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek.

smażenie
16 min
smażenie

3. Szybkie podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można dodatkowo skropić oliwą), smażymy po 2 minuty z każdej strony.

Ocena czytelników: 3.2 z 5 ocen

Wasze komentarze

  • Maciej 4 sierpnia 2022 o 02:52
    Ocena:

    Też żałuję że nie czytałem komentarzy, solonez… wypiłem wiadro wody, pierwsze dwa placki wyrzuciłem z połowa pozostałego ciasta. Dodałem mąki i wody i urobilem. Nadal były za słone ale jakoś zjadłem z dżemem 🙂 . Myślę że niecała łyżeczka byłaby ok.

  • Katarzyna 3 lipca 2022 o 12:42
    Ocena:

    Kolejny przepis z internetów. 1,5 łyżeczki soli. Tego nie da się zjeść. Szkoda, że wcześniej komentarzy nie przeczytałam

    • Małgosia 3 lipca 2022 o 19:32

      Ze słonym smakiem jest jak z chili – jedni sypią łyżkami i mówią, że nie ostre, a inni nie przełkną choćby szczypty 😉 Na szczęście można dodać mniej przypraw bez uszczerbku na przepisie jeśli mamy taką potrzebę.
      Jak widać i tu opinie są podzielone, ale dziękuję za komentarz, będę miała to na uwadze podczas opracowywania
      Pozdrawiam serdecznie!

  • Paweł 28 grudnia 2020 o 23:21
    Ocena:

    Przepis ekstra, błyskawiczne i bardzo smaczne podpłomyki (zdecydowanie nie za słone). Polecam posmarować obie strony oliwą i solidnie rozwałkować, stają się bardzo chrupiące. Jak dla mnie rewelacja 🙂

  • Katarzyna 27 marca 2020 o 12:43
    Ocena:

    Konsystencja i sam placek jest ok, ale jak dla mnie za słone 😉

    • Tosia 28 marca 2020 o 19:04

      Sól to już kwestia indywidualna, ale pieczywo potrzebuje soli, aby mieć smak 🙂

    • Kasia 27 września 2020 o 08:55

      Pieczywo nie potrzebuje soli żeby mieć smak. Ja od 6 lat mam odstawioną całkowicie sól i pieczywo bez soli ma smak, tyle że nie słony.
      Jest zdrowsze 😉

    • Lila 5 lutego 2022 o 22:42
      Ocena:

      Do Kasia: ta jasne, wmawiaj sobie

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej