Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto na szybki chleb ręcznie lub mikserem aż będzie elastyczne przez ok. 5 minut.

wyrastanie
90 min
wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto na szybki chleb na drożdżach przekładamy do keksówki skropionej oliwą. Wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.

przygotowywanie wierzchu
2 min
przygotowywanie wierzchu

3. Wyrośnięte ciasto na szybki chleb na drożdżach smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ziarnami słonecznika.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Szybki chleb na drożdżach pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej