Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Rozgrzewamy mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące). W misce mieszamy ze sobą mąkę, drożdże, cukier, kardamon i szczyptę soli. Powoli dolewamy roztopione masło i zagniatamy ciasto. Stopniowo dolewamy także ciepłe mleko i zagniatamy, aż ciasto osiągnie elastyczną, nie klejącą konsystencję.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Wnętrze miski wykładamy folią do żywności. Do środka wkładamy ciasto i przykrywamy miskę kolejną warstwą folii do żywności. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. koło lekko rozgrzanego palnika) na około 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Foremki do muffinów smarujemy masłem. Z ciasta formujemy kulki o średnicy ok. 4 cm i wkładamy do foremki. Foremki przykrywamy folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zdejmujemy folię z formy do muffinów. W miseczce mieszamy ze sobą żółtko z łyżką lodowatej wody. Roztrzepujemy i smarujemy każdą bułeczkę pędzelkiem. Każdą posmarowaną bułeczkę posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy przez około 30 minut, aż bułeczki zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej