Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Mąkę pszenną (lub orkiszową jasną) przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże suszone, jajka, mleko oraz kwaśną śmietanę 18% i cukier. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na słodkie bułeczki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy spłaszczone kulki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem zachowując między nimi dosyć duże odległości. Bułeczki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
przygotowanie kruszonki
10 min
przygotowanie kruszonki
4. Składniki: 75 g mąki, 40 g cukru pudru mieszamy i zalewamy 70 ml oleju rzepakowego. Kruszonkę rozcieramy palcami. Powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
formowanie
5 min
formowanie
5. Gdy wstępnie uformowane bułeczki wyrosną, robimy w nich wgłębienia szklanką lub słoiczkiem.
nadziewanie
5 min
nadziewanie
6. W każdym wgłębieniu układamy owoce – u mnie są to borówki amerykańskie, jeżyny oraz maliny. Całość skrapiamy mlekiem i posypujemy kruszonką.
pieczenie
20 min
pieczenie
7. Słodkie bułeczki z owocami i kruszonką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy przez około 20 minut, na złoty kolor.
Smakowita Śmietankowy Smak
Smakowita Śmietankowy Smak
Do złocistych kajzerek na drugie śniadanie, do prostego chleba razowego, a może do ulubionego chleba tostowego? Smakowita śmietankowy smak to wyjątkowy charakter prosto z najlepszych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej