Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Mąkę pszenną (lub orkiszową jasną) przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże suszone, jajka, mleko oraz kwaśną śmietanę 18% i cukier (ub erytrytol). Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na słodkie bułeczki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy spłaszczone kulki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem zachowując między nimi dosyć duże odległości. Bułeczki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
przygotowanie kruszonki
10 min
przygotowanie kruszonki
4. Składniki kruszonki: 75 g mąki, 40 g cukru pudru mieszamy i zalewamy 70 ml oleju rzepakowego. Kruszonkę rozcieramy palcami. Powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
formowanie
5 min
formowanie
5. Gdy wstępnie uformowane bułeczki wyrosną, robimy w nich wgłębienia szklanką lub słoiczkiem.
nadziewanie
5 min
nadziewanie
6. W każdym wgłębieniu układamy owoce – u mnie są to borówki amerykańskie, jeżyny oraz maliny. Całość skrapiamy mlekiem i posypujemy kruszonką.
pieczenie
20 min
pieczenie
7. Słodkie bułeczki z owocami i kruszonką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy przez około 20 minut, na złoty kolor.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita śmietankowy smak
Smakowita Śmietankowy Smak
Do złocistych kajzerek na drugie śniadanie, do prostego chleba razowego, a może do ulubionego chleba tostowego? Smakowita śmietankowy smak to wyjątkowy charakter prosto z najlepszych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej