Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, 4 łyżki cukru, sól, masło i drożdże. Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto, a gdy wlejesz całe mleko, tak samo powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. Po dolaniu płynów ciasto powinno osiągnąć jednolitą, elastyczną, nie przyklejającą się do rąk konsystencję. Od momentu jej osiągnięcia zagniataj ciasto jeszcze ok. 5 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
pieczenie
20 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę, uformuj z niego rulon i pokrój na równe 5 części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Roztrzep białko w miseczce. W innej miseczce połącz 1 łyżkę cukru z cynamonem. Każdą bułeczkę posmaruj białkiem i obsyp cynamonowym cukrem. Wsadź bułeczki do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut, aż lekko zbrązowieją.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Ewa 9 stycznia 2018 o 19:04

    Jest napisane zeby roztrzepać białko a posmarować żółtkiem, to co z tym białkiem?

    • Tosia 9 stycznia 2018 o 21:16

      Dlatego, że to stary przepis i był przenoszony na nową stronę, gdzie wprowadziłam poprawki. Widocznie nie dostrzegłam tego szczegółu. Proponuję jednak wybrać białko 🙂

  • Asia 24 maja 2014 o 17:25
    Ocena:

    są super! tylko wyrosły olbrzymie… 😀

  • Beczinda 24 października 2013 o 20:30
    Ocena:

    Dodałam paczkę żurawiny nasączoną wrzątkiem i wyszły pysznie!

  • Iza 18 września 2013 o 17:25

    Czy można dać drożdży świeże, gdyż w mojej mieścinie niestety nie ma suszonych.

    • Śliwka 19 września 2013 o 13:06

      Oczywiście. 1 łyżeczka drożdży suszonych to ok. 12 g drożdży świeżych. Tutaj więc proszę dodać nieco mniej niż 20 g drożdży świeżych. Proszę jednak wcześniej rozpuścić je w części ciepłej wody przewidzianej do przepisu, aby je „uaktywnić”. Pozdrawiam

  • Karolina 17 lipca 2013 o 22:31

    Są super proste i super smaczne (:

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej