Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, drożdże, topione masło. Wlewamy letnie mleko i stopniowo wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto przekładamy do misy, zostawiamy pod przykryciem na 1 h 15 minut. W tym czasie łączymy twaróg ze śmietaną, jajkiem, cukrem i jajkiem.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o jednym znacznie dłuższym boku. Smarujemy wzdłuż tego boku i na środku masę twarogową i zostawiamy jeden bok pusty.
formowanie
formowanie
4. Całość zawijamy jak roladę i dzielimy ostrym nożem na 12 części.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowane brioszki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ślimaki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut. Studzimy na kuchennej kratce. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem, dodatkowo można polać lukrem.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min