Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
3. W tym czasie na patelni podsmażamy kurki z chilli, czosnkiem. Po 5 minutach dodajemy śmietanę i przyprawy, jeszcze chwilę podsmażamy.
formowanie
2 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na okrągły placek i przekładamy go do naoliwionej formy ceramicznej (średnica ok. 25 cm). Z wierzchu dekorujemy przygotowanymi wcześniej kurkami, ziarenkami świeżej kukurydzy i pestkami.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Focaccię pieczemy w rozgrzanym piekarniku metodą góra-dół w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut, aż wierz będzie rumiany.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej