Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
3. W tym czasie na patelni podsmażamy kurki z chilli, czosnkiem. Po 5 minutach dodajemy śmietanę i przyprawy, jeszcze chwilę podsmażamy.
formowanie
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na okrągły placek i przekładamy go do naoliwionej formy ceramicznej (średnica ok. 25 cm). Z wierzchu dekorujemy przygotowanymi wcześniej kurkami, ziarenkami świeżej kukurydzy i pestkami.
pieczenie
pieczenie
5. Focaccię pieczemy w rozgrzanym piekarniku metodą góra-dół w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut, aż wierz będzie rumiany.
Smakowita
Kawałki focacci podajemy posmarowane Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min