Przepis

przygotowywanie zaczynu
16 min
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże świeże wkruszamy do miseczki. Oprószamy 1/2 łyżeczki cukru i zalewamy 2 łyżkami letniego mleka. Oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli chcemy użyć drożdży suszonych instant, możemy dodać je od razu do mąki bez przygotowania rozczynu.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Do mąki pszennej dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn drożdżowy, olej rzepakowy oraz mleko. Zagniatamy elastyczne ciasto na rogale odchodzące od dłoni.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Wyrobione ciasto na rogale śniadaniowe przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Ciasto na rogale wyrasta w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
formowanie
10 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 6-8 równych części. Każdą z części rozwałkowujemy na cienki, podłużny pasek, który następnie rolujemy formując rogaliki.
drugie wyrastanie
15 min
drugie wyrastanie
5. Uformowane rogaliki śniadaniowe smarujemy mlekiem i obtaczamy w maku. Pozostawiamy na 15 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Rogale śniadaniowe z makiem pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej