Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy aktywny zakwas, cukier i sól. Wbijamy rozbełtane jajko. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Zestawiamy je z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Mleko wlewamy stopniowo do suchych składników i wrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na 3 h.
formowanie
3 min
formowanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypujemy mąką i wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm. Dzielimy je na 8 części.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Każdy trójkąt zawijamy od podstawy ku wierzchołkowi, tak uformowane rogale kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Rogale pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut, aż rogaliki się zarumienią.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej