Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy aktywny zakwas, cukier i sól. Wbijamy rozbełtane jajko. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Zestawiamy je z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Mleko wlewamy stopniowo do suchych składników i wrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na 3 h.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypujemy mąką i wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm. Dzielimy je na 8 części.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Każdy trójkąt zawijamy od podstawy ku wierzchołkowi, tak uformowane rogale kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Rogale pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut, aż rogaliki się zarumienią.
Smakowita
Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 6 ocen
Czas całkowity: 4 godz 30 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 30 min