Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy aktywny zakwas, cukier i sól. Wbijamy rozbełtane jajko. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Zestawiamy je z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Mleko wlewamy stopniowo do suchych składników i wrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.

pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie

2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na 3 h.

porcjowanie ciasta
5 min
porcjowanie ciasta

3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypujemy mąką i wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm. Dzielimy je na 8 części.

formowanie
10 min
formowanie

4. Każdy trójkąt zawijamy od podstawy ku wierzchołkowi.

drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie

5. Tak uformowane rogale kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.

pieczenie
30 min
pieczenie

6. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Rogale pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut, aż rogaliki się zarumienią.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej