Upieczenie dobrego 100% razowego chleba na zakwasie nie jest sprawą prostą. Nawet w specjalistycznych książkach takich jak „Chleb” J. Hamelmana, w przepisach na razowe chleby żytnie, pojawia się w nich skromny dodatek mąki pszennej. Wszystko dlatego, że z samej mąki razowej łatwo o zbitego gniota.
Ja czasem do chlebów żytnich dodaję trochę mąki gryczanej lub np. ryżowej, ale postanowiłam trochę poeksperymentować, aby upiec porządnego razowca z samej mąki o typie 2000. Pomieszałam trzy różne mąki razowe, czyli żytnią, orkiszową i pszenną. Dzięki temu otrzymałam w 100% razowy chleb na zakwasie, który spełnił moje wymagania smakowe, a jego miąższ nie wyszedł gniotowaty. Dla smaku dorzuciłam do ciasta trochę oregano. Polecam przepis 🙂
Wasze komentarze