Przepis

przygotowanie zakwasu
5 min
przygotowanie zakwasu

1. Zakwas dokarmiamy na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta na chleb.

Wyrabianie ciasta
3 min
Wyrabianie ciasta

2. Mąki mieszamy z zakwasem, oregano i solą. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto do dokładnego połączenia składników.

formowanie
5 min
formowanie

3. Formę keksówkę smarujemy masłem lub oliwą i posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy.

wyrastanie
270 min
wyrastanie

4. Ciasto przykrywamy na 4-5 godzin (ub do wypełnienia foremki i pojawienia się \"dziurek\" na powierzchni bochenka), stawiamy w ciepłym miejscu.

pieczenie
45 min
pieczenie

5. Wyrośnięte ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 12-15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut.

Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej