Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Mąki mieszamy ze sobą w misie. Dodajemy drożdże, cukier, sól. Piwo wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż będzie letnie. Bardzo powoli (ważne!) zaczynamy wlewać piwo do suchych składników i stopniowo wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania, ciasto osiągnie formę lekko zbitej, lepiącej kuli, z której można łatwo uformować podłużny bochenek.
wyrastanie
wyrastanie
2.Uformowane ciasto kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
3.Wyrośnięte ciasto będzie z wierzchu trochę popękane. Tak powinno być. Smarujemy je oliwą i posypujemy gruboziarnistą solą. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 55 min
Czas wyrastania: 2 godz 10 min
Czas wypieku: 45 min