Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do dużej misy wsypujemy mąki, dodajemy suszone drożdże, sól. Mleko podgrzewamy, powinno być letnie o temperaturze ok. 35 stopni. Powoli wlewamy letnie mleko do suchych składników cały czas mieszając/miksując. Po ok. 5 minutach powinno być elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą i posypujemy makiem, przyklepujemy i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy chleb. Pieczemy przez 40 minut, następnie wyciągamy z formy i studzimy.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min