Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, żółtko jajka, żurawinę i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i mieszamy składniki jedynie do połączenia. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do ciasta i jeszcze raz mieszamy.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x24 cm) wykładamy pergaminem lub smarujemy tłuszczem (np. olejem) i posypujemy mąką lub otrębami. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch. Przykrywamy na 4,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Po tym czasie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy chleb 40 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej