Początek roku to moment, w którym sporo osób decyduje się na porzucenie zimowej diety na rzecz lżejszej i wiosennej. Dlatego uznałam, że to dobry moment, aby przez cały miesiąc spróbować wypiekać chleby na wszystkich mąkach oprócz pszennej jasnej. Osobiście uważam, że w żywieniu najlepiej zachować złoty środek i nie odrzucam mąki pszennej na zawsze, ale unikanie jej nie powinno być wielkim problemem, a chcę sprawdzić czy wpłynie to dobrze na moje samopoczucie.
Przy okazji będę miała wyzwanie w postaci wymyślaniu interesujących przepisów z wykorzystaniem mąk żytnich, orkiszowych, pełnoziarnistych, razowych i bezglutenowych. Od razu uprzedzę, że zdaję sobie sprawę, że orkisz to dawna odmiana pszenicy, ale posiada inne właściwości i osobiście lubię ją używać w kuchni. Dlatego na pewno w kwietniu będzie mi często zastępowała mąkę pszenną jasną.
Na początek upiekłam w 100% żytni razowy chleb na zakwasie. Jako dodatek do lekko kwaskowatego chleba z natury proponuję suszoną żurawiną. A żeby dodać lekkości dosyć zbitemu z natury wypiekowi, do ciasta dorzuciłam żółtko oraz ubite na sztywną pianę białko.
Wasze komentarze