Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy pokrojone drobno śliwki, kakao, melasę lub syrop daktylowy, sól i drożdże. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez kilka minut, aż stanie się plastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Kwadratową niską formę lub żeliwną patelnię (23 cm) smarujemy oliwą i zwilżoną wodą dłonią przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
3. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut w 220 stopniach, następnie 30 minut w 180 stopniach.
Smakowita
Upieczony pumpernikiel podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min