Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy pokrojone drobno śliwki, kakao, melasę lub syrop daktylowy, sól i drożdże. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez kilka minut, aż stanie się plastyczne.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Kwadratową niską formę lub żeliwną patelnię (23 cm) smarujemy oliwą i zwilżoną wodą dłonią przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h do wyrośnięcia.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut w 220 stopniach, następnie 30 minut w 180 stopniach.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • małgorzata 4 września 2020 o 19:25

    byłam bardzo ciekawa tego wypieku i odważyłam się! I nie żałuję jest bardzo dobry, pięknie wyrósł, bardzo podobny do chlebka tureckiego. Dałam śliwki suszone, a następnym razem dodam kilka moreli lub rodzynek. Polecam!!

  • Iwona 28 maja 2020 o 08:47

    Mam pytanie odnośnie pieczenia. Jeśli jest podana temperatura to pieczemy bez termoobiegu?
    Pozdrawiam 😊

    • Ewa 1 marca 2024 o 12:30

      Czy do tego pieczywa można użyć śliwek mrożonych ?a jeśli ta to czy lepiej je rozmrozić najpierw czy nie ?upiekłam go teraz z wędzonymi śliwkami i wyszedł pyszny 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej