Lubicie pumpernikiel? Co prawda wypieka się go z mąki razowej, ale swój ciemny kolor zawdzięcza także takim dodatkom jak melasa i kakao. Tradycyjnie wypieka się go w niskiej temperaturze przez 10 godzin. Ale da się go także przygotować w domu w szybszej wersji.
byłam bardzo ciekawa tego wypieku i odważyłam się! I nie żałuję jest bardzo dobry, pięknie wyrósł, bardzo podobny do chlebka tureckiego. Dałam śliwki suszone, a następnym razem dodam kilka moreli lub rodzynek. Polecam!!
Mam pytanie odnośnie pieczenia. Jeśli jest podana temperatura to pieczemy bez termoobiegu?
Pozdrawiam 😊
Czy do tego pieczywa można użyć śliwek mrożonych ?a jeśli ta to czy lepiej je rozmrozić najpierw czy nie ?upiekłam go teraz z wędzonymi śliwkami i wyszedł pyszny 🙂
W ostateczności można użyć nierozmrażanych. W innym przypadku całkowicie połączą się z ciastem.