Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z drożdżami. Dodajemy posiekane listki tymianku i sól. Do rondelka wlewamy wino oraz wodę. Podgrzewamy płyn, aby był letni, lecz nie gorący. Powoli zaczynamy do mąki wlewać wodę z winem i wyrabiać ciasto mikserem.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Po 5 minutach przekładamy ciasto na blat i formujemy kulę. Przekładamy ją do koszyka do wyrastania, oprószonego mąką lub do durszlaka wyłożonego ściereczką. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy przed krojeniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej