Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z drożdżami. Dodajemy posiekane listki tymianku i sól. Do rondelka wlewamy wino oraz wodę. Podgrzewamy płyn, aby był letni, lecz nie gorący. Powoli zaczynamy do mąki wlewać wodę z winem i wyrabiać ciasto mikserem.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Po 5 minutach przekładamy ciasto na blat i formujemy kulę. Przekładamy ją do koszyka do wyrastania, oprószonego mąką lub do durszlaka wyłożonego ściereczką. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy przed krojeniem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Ewa 17 marca 2013 o 08:44

    Witam!
    piekę chleb od paru dni. W sklepie jest coraz droższy i mniej smaczny ( jak jest tańszy). Postanowiłam sama coś upiec. I odkryłam, że ja też mogę upiec chleb PYSZNY !!!
    Ten np.jest ekstra, polecam. Może nie jest taki ładny jak w sklepie bo trochę rozjechany, ale MÓJ i PRZEPYSZNY! 🙂

  • patka 14 marca 2013 o 23:48

    REWELACJA!!!! Nie wiem ile dotrzyma do jutra do zdjęć, bo jest absolutnie REWELAYJNY! Pycha! Polecam, robi się praktycznie sam, szybko i łatwo, rośnie jeszcze szybciej a efekt, mhhh pycha!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej