Przepis

mieszanie składników
2 min
mieszanie składników
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, słonecznik, sól, oliwę. Wlewamy stopniowo letnie mleko i mieszamy ciasto 2 minuty do połączenia składników w elastyczną kulę.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
8 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, okrągły placek (w razie potrzeby można podsypać mąką).
smażenie
32 min
smażenie
4. Tak przygotowane podpłomyki smażymy na suchej patelni, po ok. 2 minuty z każdej strony.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej