Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Mąkę pszenną przesiewamy do miski. Dodajemy sodę oczyszczoną, sól i cukier. Stopniowo dolewamy kefir zarabiając miękkie ciasto na proziaki.
Wyrabianie ciasta
20 min
Wyrabianie ciasta
2. Przez kilka minut zagniatamy ciasto na proziaki. Powinno być bardzo miękkie i może się kleić do dłoni. W razie konieczności dolewamy więcej kefiru. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło (to ciasto nie wyrasta).
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na grubość około 2,5 cm. Wycinamy kółka o średnicy 8-10 cm. Można też pociąć ciasto na trójkąty lub inne kształty.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Na średnio rozgrzanej, suchej patelni smażymy proziaki po 10-15 minut z każdej strony dostosowując moc palnika do patelni, jakiej używamy. Proziaki powinny się zarumienić, ale nie powinny się przypalać. Podajemy na ciepło lub po wystudzeniu.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej