Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy kilka minut ręką lub mikserem, aż ciasto będzie elastyczną kulą.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z misy, formujemy okrągłą kulę, wkładamy złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i oprószonego mąką.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Ciasto przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
37 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch nacinamy według uznania. Chleb pieczemy 10 minut w termoobiegu, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy przez 27 minut w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej