Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy kilka minut ręką lub mikserem, aż ciasto będzie elastyczną kulą.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z misy, formujemy okrągłą kulę, wkładamy złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i oprószonego mąką.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Ciasto przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch nacinamy według uznania. Chleb pieczemy 10 minut w termoobiegu, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy przez 27 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 7 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 37 min