Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy kilka minut ręką lub mikserem, aż ciasto będzie elastyczną kulą.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z misy, formujemy okrągłą kulę, wkładamy złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i oprószonego mąką.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Ciasto przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
37 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch nacinamy według uznania. Chleb pieczemy 10 minut w termoobiegu, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy przez 27 minut w 200 stopniach.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Basia 5 stycznia 2024 o 10:17

    Na tej ilości drożdży instant to można upiec chleba dla całej kompani wojska !

    • Małgosia 5 stycznia 2024 o 10:48

      Oczywiście, że można, ale potrzebny jest do tego inny przepis. Takie też mamy. Ten jest takim klasycznym drożdżowym, bardzo prostym i szybkim do przygotowania chlebem.

  • Przemek z Bristol Uk 29 września 2022 o 19:19
    Ocena:

    Witam chlebek wyszedł super polecam przepis 5*

  • Michał 31 marca 2022 o 09:26
    Ocena:

    To był mój pierwszy chleb – wybrałem go bo wydawał się prosty i ładnie wygląda. Wyszedł doskonale. Zrobiłem go ponownie zamieniając połowę mąki chlebowej na pełnoziarnistą pszenną. Efekt jeszcze lepszy (lepiej wyrósł). Jedyny szkopuł to zapach, a raczej jego brak, nie ma tego wypełniającego cały dom aromatu. Podejrzewam, że winna jest mąka z supermarketu, jak to poprawić?

    • Małgosia 31 marca 2022 o 17:26

      Nie sądzę by winna była mąka, ale próbować zmienić zawsze można. To chleb na drożdżach, one z reguły są mniej aromatyczne niż te na zakwasie.

  • Ryszard 21 kwietnia 2020 o 17:22

    Genialny chleb. Tego smaku właśnie szukałem. Próbowałem kilku przepisów, z zakwasem, bez zakwasu..zawsze coś w smaku było.. drażniącego a ten..jak z lat dzieciństwa.

  • Marysia 15 kwietnia 2020 o 12:20
    Ocena:

    Chlebek przepyszny. Przepis prosty i łatwy do przygotowania 🙂 osoby czestowane bardzo chwaliły dla mnie w smaku bardzo dobry lecz osobiście nie przypadł mi do gustu sam smak jasny. Czy mozna uzyc mąki pszennej i żytniej?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej