Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce lub na blacie mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska nie lepiącą się, elastyczną konsystencję (powinno to nastąpić po wlaniu ok. 200 ml wody). Gdy ciasto osiągnie tę konsystencję, zagniataj jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. godzinę
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z ciasta rulon i pokrój na 6 równych części. Z każdej części uformuj długi paluch i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W dużym garnku zagotuj wodę z sodą. Po upływie czasu wyrastania delikatnie przetransportuj paluchy do gotującej się wody. Gotuj ok 30 sekund każdy a następnie wyłóż je z powrotem na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ugotowane paluchy posmaruj roztrzepanym jajkiem, natnij (możesz również posypać na przykład gruboziarnistą solą) i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 25 min aż mocno zbrązowieją.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej