Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę, jajko. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
35 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, układamy je w odstępach na blasze i zostawiamy pod przykryciem na jeszcze 30 minut.
gotowanie ciasta
5 min
gotowanie ciasta
4. Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy sodę oczyszczoną i cukier. Wrzucamy do wrzącej wody wyrośnięte i nacięte (według uznania) bułeczki o gotujemy po minutę z każdej strony.
smarowanie wierzchu
2 min
smarowanie wierzchu
5. Bułeczki odsączamy z wody, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy z wierzchu białkiem.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Kataryna 7 marca 2017 o 14:27

    Czy po obgotowaniu i posmarowaniu białkiem nalezy bulki od razu włożyć do (rozgrzanego) piekarnika? Bo z opisu można wnosić, że dopiero po posmarowaniu należy go włączyć…. co w moim przypadku oznaczałoby, że bułki musiałyby czekać z jakieś 15 minut.

    • Tosia 7 marca 2017 o 17:08

      Piekarnik lepiej rozgrzać wcześniej. Bułeczki mogą sobie postać jeszcze 10 minut, nic im się nie stanie, ale nie ma takiej potrzeby. Można śmiało przygotować rozgrzany piekarnik wcześniej. To po prostu kolejny etap przepisu, stąd mogły się pojawić takie wątpliwości 🙂

      • Kataryna 7 marca 2017 o 21:09

        Dziękuję za wyjaśnienie.
        Już długo się przymierzam do takiego preclowego wypieku, bo uwielbiam takie pieczywo, a ten przepis wygląda na prostszy niż prawdziwe precle. Tylko jeszcze obsypałabym te bułki solą, to jest dla mnie wisienka na torcie. 🙂 Na pewno niedługo upiekę.

  • Maria 13 listopada 2016 o 08:51

    niestety nie widzę przepisu!

  • Agnieszka 8 października 2016 o 07:58

    3 łyżeczki suszonych to ile to będzie świeżych 9-10g?

  • Karol Wąsik 6 października 2016 o 20:07

    3 łyżeczki drożdży instant czyli około 1 i 1/2 opakowania?

    • Tosia 6 października 2016 o 20:38

      Nie, w opakowaniu 7 g jest więcej niż 3 płaskie łyżeczki do herbaty 🙂 To raczej 3/4 paczuszki.

  • Monika 5 października 2016 o 13:21

    Ciasto wyszło mi zbyt kleiste, podsypanie mąki nic nie pomogło, jaki błąd popełniłam?
    Z takiego ciasta wyszły mi raczej placki.. a nie bułki 🙁

    • Tosia 6 października 2016 o 20:35

      A ma Pani wagę kuchenną? Wiem, że innym czytelnikom wyszły ładnie 🙂

    • Bogusia 9 września 2017 o 11:29

      Mam ten sam problem. Wszystko robiłam według wagi. Masakra. Dosypałam mąki i zostawiłam, zobaczymy co z tego wyjdzie, ale jest za bardzo kleiste. Na pewno mają być aż 3 łyżki oliwy ?

      • Tosia 9 września 2017 o 17:37

        Wody powinno być 250-270 ml, ilość oliwy można zmniejszyć do 1 łyżki.
        Trzymam kciuki, aby się udały 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej