Do tej pory ukazało się na blogu już kilka przepisów na precle, moje ulubione to te nadziewane serem oraz wersja piwna. Znów nabrałam ochoty na ten smak, jednak uznałam, że wcale nie trzeba formować i obsypywać kuchni mąką, aby cieszyć się smakiem precli. Można przecież z podobnych proporcji upiec bułeczki, obgotować je we wrzątku z sodą jak precle, posmarować dla błyszczącej skórki białkiem i upiec. Udało się! 🙂
Czy po obgotowaniu i posmarowaniu białkiem nalezy bulki od razu włożyć do (rozgrzanego) piekarnika? Bo z opisu można wnosić, że dopiero po posmarowaniu należy go włączyć…. co w moim przypadku oznaczałoby, że bułki musiałyby czekać z jakieś 15 minut.
Piekarnik lepiej rozgrzać wcześniej. Bułeczki mogą sobie postać jeszcze 10 minut, nic im się nie stanie, ale nie ma takiej potrzeby. Można śmiało przygotować rozgrzany piekarnik wcześniej. To po prostu kolejny etap przepisu, stąd mogły się pojawić takie wątpliwości 🙂
Dziękuję za wyjaśnienie.
Już długo się przymierzam do takiego preclowego wypieku, bo uwielbiam takie pieczywo, a ten przepis wygląda na prostszy niż prawdziwe precle. Tylko jeszcze obsypałabym te bułki solą, to jest dla mnie wisienka na torcie. 🙂 Na pewno niedługo upiekę.
niestety nie widzę przepisu!
Postaram się to naprawić 🙂
3 łyżeczki suszonych to ile to będzie świeżych 9-10g?
Dokładnie tak 🙂
3 łyżeczki drożdży instant czyli około 1 i 1/2 opakowania?
Nie, w opakowaniu 7 g jest więcej niż 3 płaskie łyżeczki do herbaty 🙂 To raczej 3/4 paczuszki.
Ciasto wyszło mi zbyt kleiste, podsypanie mąki nic nie pomogło, jaki błąd popełniłam?
Z takiego ciasta wyszły mi raczej placki.. a nie bułki 🙁
A ma Pani wagę kuchenną? Wiem, że innym czytelnikom wyszły ładnie 🙂
Mam ten sam problem. Wszystko robiłam według wagi. Masakra. Dosypałam mąki i zostawiłam, zobaczymy co z tego wyjdzie, ale jest za bardzo kleiste. Na pewno mają być aż 3 łyżki oliwy ?
Wody powinno być 250-270 ml, ilość oliwy można zmniejszyć do 1 łyżki.
Trzymam kciuki, aby się udały 🙂