Jestem pewna, że wśród czytelników Smakowitego Chleba znajdą się miłośnicy pizzy. Co prawda sytuacja na kulinarnej mapie mojego miasta wciąż się rozwija i powstaje coraz więcej znakomitych pizzerii serwujących pizzę z pieca opalanego drewnem. Chętnie je odwiedzam, jednak od czasu do czasu mam ochotę upiec domową pizzę. Eksperymentowałam z różnymi ciastami, piekłam pizzę na zakwasie, […]
Jestem pewna, że wśród czytelników Smakowitego Chleba znajdą się miłośnicy pizzy. Co prawda sytuacja na kulinarnej mapie mojego miasta wciąż się rozwija i powstaje coraz więcej znakomitych pizzerii serwujących pizzę z pieca opalanego drewnem. Chętnie je odwiedzam, jednak od czasu do czasu mam ochotę upiec domową pizzę.
Eksperymentowałam z różnymi ciastami, piekłam pizzę na zakwasie, pizzę na zaczynie poolish, zostawiałam ciasto do długiego wyrastania w lodówce. Ostatecznie doszłam do wniosku, że najlepiej wychodzi, gdy zostaje przygotowana na szybko i spontanicznie. Mam nawet ulubioną recepturę, którą chętnie się podzielę.
Ciasto robi się naprawdę szybko, wystarczy ok. 5 minut wyrabiania, można to robić ręką, ale jeśli użyje się miksera planetarnego to się nic nie stanie. Świetnie sprawdza się mąka o typie 500. Oprócz tego potrzebna jest sól, letnia (lecz nie za gorąca) woda oraz odrobina oliwy/oleju. Dodatek tłuszczu sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne.
Do takiego podstawowego ciasta można też dodać czosnek, posiekane zioła, albo ulubione przyprawy, ale nie jest to koniecznie, w końcu w temacie dodatków można jeszcze poszaleć.
Wyrastanie trwa godzinę, następnie formujemy ciasto na pizzę lub wkładamy je do lodówki, jeśli chcemy wypiekać dopiero za kilka godzin.
Z podanych proporcji można upiec pizzę na grubym cieście i rozprowadzić je np. na blasze, albo uformować okrągłą pizzę na średniej grubości cieście. Istnieje też opcja podzielenia ciasta na 2 części i przygotowanie 2 pizz na cienkim cieście.
W kwestii dodatków pozostawię Wam wolną rękę, należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością składników. Włoska pizza jest raczej minimalistyczna, w osiedlowych polskich pizzeriach zasypuję się ją masą składników. W wersji domowej lubię zrobić małe „czyszczenie lodówki” i poeksperymentować z dodatkami, pamiętam zawsze jednak o tym, aby nie przesadzić.
Sos, który używamy nie musi być pomidorowy, może to być pesto, albo coś w rodzaju beszamelu. Ważne, aby sos był w miarę gęsty, inaczej ciasto po upieczeniu wyjdzie zakalcowate.
Samą pizzę pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach, wcześniej można naparować piekarnik (wrzucając na dno piekarnika kostki lodu) lub użyć kamienia do pizzy. Możliwości jest wiele 🙂
Jak zrobić ciasto na pizzę
Autor: Tosia
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Calkowity czas:
Porcje: 1
Składniki
300 g mąki pszennej typ 550
7 g suszonych drożdży instant
łyżeczka soli
łyżeczka oliwy
200 ml letniej wody
Instrukcja
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i drożdże. Wlewamy na przemian oliwę oraz letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez minimum 5 minut. Poprawnie wyrobione ciasto utworzy elastyczną kulę, zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie ciasto można przełożyć do lodówki i wykorzystać gdy przyjdzie na to odpowiedni moment lub od razu przygotować pizzę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto delikatnie rozciągamy lub wałkujemy na okrągły i cienki placek. Można także podzielić je na 2 części i przygotować 2 mniejsze i bardziej cienkie pizze.
Tak przygotowane ciasto smarujemy ulubionym sosem i wykładamy składnikami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach. Podajemy od razu.
3.3.2998
Wasze komentarze:
piotr
3 listopada 2020 o 15:00
Ocena przepisu:
dzięki twojemu przepisowi dostałem 6 w szkole
Tosia
3 listopada 2020 o 23:22
Gratulacje Piotrze!
Anna
15 września 2020 o 06:56
Dzień dobry mam pytanie . Bardzo lubię pizzę ale że względu na cukrzycę chciałabym zrobić i tu pytanie . Jaką mogę użyć mąkę żeby wyszła pyszna
Tosia
5 października 2020 o 13:42
Niestety nie wiem, nie jestem dietetykiem 🙂
UKASZ
19 lutego 2020 o 17:43
Przepis perfect, polecam i dodam od siebie że, jeżeli ktoś lubi grubsze ciasto, bardziej puszyste to polecam dodać 1,5-2 paczek suchych drożdży.
Aga
23 marca 2020 o 14:56
Najlepszy przepis pod słońcem…nie ma możliwości go zepsuć 🙂
Grzegorz
19 stycznia 2020 o 11:55
Ocena przepisu:
Ja ten przepis używam już ok. 2 lat.
Pizza jest super.
Spowolni proces wyrastania, ale myślę, że jakieś 12 h to jest maksymalny czas. Na pewno będzie miało też bardziej drożdżowy posmak niż świeżo upieczone.
Michal
12 kwietnia 2019 o 23:13
Słabo mi coś wyrosło. Placek pod spodem twardy. Może coś zrobiłem źle.
Z powodu diety wrzuciłem mąkę orkiszową i kukurydzianą a tylko 10% pszennej. Pizza wyszła nieźle, ale ciasto było moim zdaniem za twarde (zbite) czy to z powodu mącznej mieszanki, czy też dlatego, że w przypadku pszennej, też by tak stwardniało. Pytanie więc do pizzowo piekarniczych specjalistów – co zrobić, aby było bardziej krucho – chrupkie, dla utrudnienia- bez dodatków sody i proszku. Z góry dzięki.
Właśnie z powodu modyfikacji. Jaka to była mąka orkiszowa? Jeśli pełnoziarnista to potrzebuje więcej wody niż pszenna i dlatego ciasto wyszło twarde, to samo z mąką kukurydzianą, również sprawia, że ciasto wychodzi bardziej zbite.
na blogu jest przepis na ciasto pełnoziarniste, proponuję z niego skorzystać z mąką orkiszową pełnoziarnistą: https://smakowitychleb.pl/ciasto-na-pelnoziarnista-pizze/
Polecam cienko rozwałkować, można podsypać dla chrupkości kaszą kukurydzianą
Hm, w przypadku bezglutenowej mąki zmieni się absolutnie wszystko, także proporcje, pomyślę o przygotowaniu takiego przepisu 🙂
Viki
26 lipca 2018 o 12:50
Muszę się kiedyś nauczyć robić takie dobre ciasto do pizzy! 😉 Najlepsze jakie miałam okazję jeść było w Oliwie i Papryce w Warszawie, musicie spróbować 😀
Tadeusz
22 lipca 2018 o 10:00
Ocena przepisu:
Super przepis dzięki
Pokrzywka
20 lipca 2018 o 13:11
pyszna ja teraz robie taki chlebki troszke może jak podpłomyki ale dodaje czarnuszki, ogólnie ciasta zaczęłam wyrobiac odkąd mam do tego robota, kohersen mycook, tzn do wszytkiego ale wyrabianie ciasta najcięższa robota
Dominik
30 czerwca 2018 o 20:45
Próbuje już kolejny raz, wszystko zgodnie z przepisem i zawsze wychodzi bardzo twardy spód, taki podpłomykowy. Co jest nie tak? Ciasto wyrabiam ręcznie, ręcznie też formuję i tak jak uformuje na grubość 3-4 mm, to takie wychodzi z piekarnika. To że środek nie rośnie, rozumiem (ale jest twardy) ale boki też nie rosną i tez są twarde. Jakaś recepta na moją bolaczke?
Jak widzi Pan po komentarzach wyżej, inni sobie chwalą ten przepis. A ma Pan miarkę? Może coś źle odmierzone. Jeśli ciasto jest za twarde to znaczy, że ma za mało płynu, a jak nie rośnie to oznacza, że coś z drożdżami nie tak. A świeże czy suszone? Woda dodawana do ciasta jest letnia? Chyba lepiej w tym wypadku byłoby wyrabiać mikserem 🙂
Janina
31 marca 2020 o 15:45
64letnia po Technikumgastronomicznym Gratuluję przepisu
Mateusz
6 maja 2018 o 20:42
a jak dodam kostkę drożdży to tak samo robić jak takie suszone? czy też inna już jest procedura?
Ciasto musi być elastyczne, ale nie powinno wyjść za rzadkie, w razie czego podsypujemy mąką 🙂
Monika
5 marca 2018 o 20:49
Polecam przepis! Pierwszy raz wyszla mi pizza a nie kamien ktorym mozna zabic 🙂
Miekkie w srodku i chrupiace na zewnatrz. I szybciutko sie robi.
Dziękuję! Od dzis to przepis na ciasto, ktore bedzie goscilo w moim domu.
Pozdrawiam
Pizza rewalelacja naprawdę polecam, pare razy robiłam z innych przepisów i nigdy nie wyszła taka smaczna!! Mam jeszcze pytanie jak długo takie ciasto wyrobione przed pieczeniem moze stać w lodowce ile godzin? I jeszcze jedno pytanie jak długo moze byc zamrożone?
Serdecznie pozdrawiam
W lodówce szacowałabym, że do 10 godzin, chociaż jak zostanie dobę to też nie będzie tragedii i jest szansa, że po doprowadzeniu do temperatury pokojowej jeszcze coś z ciasta będzie.
Zamrożone może być nawet kilka miesięcy.
Rena
11 stycznia 2018 o 14:07
Przepraszam świeżych drożdży, musiałam napisać i poprawić bo aż razi w oczy 🙂
Rena
11 stycznia 2018 o 14:05
Przepraszam świeżych drożdży musiałam napisać bo aż razi w oczy 😉
Rena
11 stycznia 2018 o 13:52
Witam ponownie,
Czytalam powyższe komentarze i myśle ze wiem w czym tkwi mój problem z rzadki ciastem bo jak ja robiłam ze swierzych drożdży i dodałam 60ml mleka do drozdzy to do ciasta powinnam dodać 140ml wody a nie tak jak ja dałam 200ml
Czy to jest ta przyczyna moze mi Pani napisać
Dziekuje
Tak, oczywiście, że to dlatego, bo wyszło przez to więcej płynu w cieście niż w przepisie 🙂 Zaczyn też nawilża ciasto.
Rena
11 stycznia 2018 o 13:47
Witam
Własnie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia, włożyłam wszystkie składniki jakie były podane ale nie mogłam wyrobić ciasta było cały czas rzadkie a od rak to w ogóle nie chciało mi sie odkleić i musiałam dodać jeszcze maki bo bym mogła tak ugniatać i ugniatać bez konca. Moze Pani mi powiedzieć czy to wina maki a miałam 450.
Pozdrawiam
Bartek
31 grudnia 2017 o 06:56
Ja jeszcze dodaję do ciasta jedną łyżeczkę cukru. Ciasto wychodzi zawsze idealnie. Nie da się zepsuć, chyba, że nie przykryje się do wyrośnięcia/ustawi w zbyt chlodnym miejscu.
Pozdrawiam.
Agnieszka
19 grudnia 2017 o 19:04
Ile stopni powinna mieć woda do pizzy. Upiekłam dzisiaj pizzę z innego przepisu i mi nie wyszła. Ciasto było twarde igumowate.
Przypuszczam, że to nie była kwestia temperatury, a proporcji. Jeśli ciasto jest twarde to znaczy, że dodano za mało wody.
Emilia
13 września 2017 o 10:30
Ciasto na pizzę najlepsze jakie robiłam 🙂 i grubsze i cieńsze smakuje wyśmienicie 🙂
Ciągle trafiałam na przepisy, że wychodziło ciasto kruche, twarde boki.. a tu przepyszne, wkoncu znalazłam odpowiedni przepis, ciasto mięciutkie, boki kruche ale w środku puszyste..
Mąż i dzieci uznali, że najlepsza pizza a przede wszystkim ciasto z tych co robiłam 🙂
Super! Dziękuję za przepis!
Wypróbowałam wiele przepisów bo moja rodzinka uwielbia pizzę. Ten przepis jest MEGAAA!!!! Najlepszy jaki dotąd znalazłam. Pizza smakuje jak z włoskiej pizzerii a robiłam ja ze zwykłej mąki pszennej typ 500. Jest chrupiąca ale środek puszysty, robiłam cienkie ciasto bo takie lubimy. Nie wychodzi jak taki „domowy pizzo-placek” tylko jak pizza u Włocha.
POLECAM ten przepis.
To już zależy jak cienkie chcemy ciasto, to przepis na 2 placki po 20-25 cm. Można jednak rozwałkować na całą blachę.
Natalia
17 czerwca 2017 o 22:51
Z początku omyłkowo wzięłam mąkę 650, więc ciasto wyszło twarde, jednak zjadliwe 🙂 Teraz podjęłam się kolejnej próby (z właściwą mąką) i już nigdy nie kupię pizzy gotowej, nawet zamawiać nie będę 😉 Najlepsza pizza jaką jadłam, do tego ciasto jest idealne <3
A to dziwne, bo na 650 też wychodzi super pizza 🙂
Cieszę się, że ostatecznie pizza wyszła!
zawsze klamie
12 maja 2017 o 15:22
pyszności!!
Monika
22 kwietnia 2017 o 16:00
Ocena przepisu:
Właśnie się upiekła. Jest naprawdę smaczna. Ja zrobiłam podwójną porcję i wyszły 2 blaszki z piekarnika. Na początku ciasto było bardzo rzadkie, ale po wyrośnięciu było idealne ( nie twarde). Dzieci dodały swoje ulubione dodatki i właśnie kończą jedną blaszkę?. Polecam
Nie zmieniamy proporcji 🙂
Super, ciesze się, że pizza wychodzi!
Magda
27 stycznia 2017 o 17:27
Niestety ciasto nie wyrosło tak jak potrzeba :-/ było na pewno ciepło także ta przyczyna odpada. Wyrabiałam ciasto w plastikowej misce i w niej zostawiłam do wyrośnięcia. Czy to mógł być ten problem? Ale upiekłam to, co miałam i nie było najgorzej 😉
Powodów może być sporo: stare drożdże/za zimna woda/ zbyt krótki czas wyrabiania/ciasto mogło nie być przykryte/pomieszały się proporcje. Ciężko powiedzieć w ciemno 🙂
Ania Krata.
13 stycznia 2017 o 20:23
Ocena przepisu:
Ciasto mega???najlepsze jakie jadłam!!! Właśnie wstawiam drugą do pieca. Musiałam dorobić bo rodzinka chciała sobie paznokcie poobgryzać.
Chlebowscy
14 stycznia 2017 o 08:44
Aniu, my też się zajadamy, to fantastyczny przepis 🙂 Smacznego!
Henryk
12 grudnia 2016 o 20:20
Ciacho ma pizze łatwe proste szybkie i pewniak niema opcji żeby nie wyszlo polecam
Pizza lubi wysoką temperaturę, przecież w piecu opalanym drewnem jest jeszcze wyższa 🙂 Dzięki temu skórki wychodzą chrupiące, ale to też zależy jaką chcemy pizzę upiec. Metoda super się sprawdza przy cienkiej pizzy, bo jak pieczemy pizze polską, czyli „ciężarówkę” z blachy to faktycznie temperatura może być niższa.
Jeśli ciasto nie rośnie to albo się zapomniało o drożdżach, albo nie były one aktywne, albo było za zimno, aby ciasto wyrosło. A drożdże świeże czy suszone?
edyta
29 września 2016 o 01:50
dziękuję za odpowiedz, dalam cala saszetke suszonych 7 czy 8 g , nie pamiętam. faktycznie może bylo za chlodno. ciasto spulchlo ale nie podwoilo objetosci. i tak zrobilam i wyszla fajna , bez zakalca takze uszlo i bylo calkiem smacznie;-) pozniej sie zorientowalam ze mialam make typ 400 nie wiem czy to ma znaczenie czy nie 😉 pozdrawiam, i bede probowac z tym przepisem do skutku 😉 i proszę o wiecej takich dla anty-talentów do pieczenia;-)
Nikola
8 stycznia 2018 o 16:35
Pizza jest ok pierwszy raz od dwóch lat zrobiliśmy pizzę zawsze zzamawiamy na secondo polecam
Drożdży świeżych dajemy zawsze 2 razy więcej niż suszonych i trzeba z nich zrobić jeszcze zaczyn. Początkującym czasem się myli 10 g drożdży (czyli 1/10 kostki) z całą kostką (100g) i wtedy jest problem. Ale po to popełniamy błędy, aby się na nich uczyć 🙂
15 g i trzeba z nich zrobić rozczyn, aby zaczęły pracować 🙂
Małgoś
16 lipca 2016 o 22:56
Ocena przepisu:
Ciasto wyszło fantastyczne. Po upieczeniu było w sam raz. Dziękuję za taki dobry przepis. Chrupiące a miękkie w środku i nie za cienkie i nie za grube. Naprawdę pierwsza klasa
Na blogu przyjęłam zasadę, że wypieki drożdżowe i na zakwasie zawsze pieczemy na środku, metodą góra-dół. Jeśli inaczej, to zaznaczam to w przepisie.
Akurat pizzę zdarza mi się też piec w termoobiegu, wtedy skracam czas pieczenia i kontroluję by ser się nie przypalił 🙂
Ciasto właśnie wyrasta. Myślę, że idealne proporcje wody do mąki, bo wcześniej robiłem bardziej zwarte ciasto i czasami pizza wychodziła twardawa.Tylko soli wg. mnie za dużo, ja dałem 1/2 łyżeczki, bo dodatki do pizzy są na ogół dosyć słone. Będzie z tuńczykiem, cebulą,i zielonymi szparagami 🙂
jurek
7 lutego 2017 o 20:58
ania prosze pizze
sylwia
14 marca 2016 o 19:14
Pysznosci…:-) 🙂 🙂
Paweł
12 marca 2016 o 10:17
Ocena przepisu:
Rewelacyjny przepis ciasto wychodzi jak z włoskiej pizzerii. Mała wskazówka nie zniechęcajcie się tym że na początku ciasto jest żadkie po 5 minutach jest idealne. Z podanych proporcji wyszły mi cztery średnie pizze.
Marx1981
26 kwietnia 2018 o 09:22
Z 200 gram mąki 4 pizze, no to jazda ?
Kasia
2 marca 2016 o 08:18
Na jaką ilość porcji jest ta ilość mąki? Pytam bo mam 4 osobowa rodzinę a chciałabym żeby każdy się najadł.:)
To zależy jak wykorzystamy ciasto, można je rozprowadzić na blasze od piekarnika i upiec dużą lub uformować dwie cienkie i średniej wielkości, a każdą z nich podzielić na 8 trójkątów. Dla dużej rodziny to może być 1,5 porcji, wtedy np. 2/3 na całą blache + jeszcze ładniejszą jedną okrągłą można zrobić 🙂
Anna
19 lutego 2016 o 20:24
Ciasto naprawdę super
Jakub
8 lutego 2016 o 15:50
extra pizza ale mogła by być lepsza gdyby nie była kupiona
Spróbowałam raz i tak już zostało! Bardzo fajny,szybki przepis.Ciasto pulchne i nie wysuszone. Używam blaszki do pizzy z otworami;kuchenka gazowa. Dodatki,rzecz smaku. POLECAM
Marek
14 października 2015 o 10:53
Ocena przepisu:
Wygląda na to, że z tego przepisu na ciasto na pizzę wyjdzie prawdziwa włoska pizza na cienkim chrupkim cieście. Pozdrawiam
Wpis powstał z myślą o cieście, więc dodatki tu były nieistotne i raczej zostały wybrane na zasadzie „czyszczenia lodówki”, ale na pizzy znalazł się sos pomidorowy, pieczarki, cebula, papryka, chilli, mozzarella, parmezan i pesto bazyliowe 🙂
Pozdrawiam.
Tak można ja próbowałam i wyszło. Czy to piekarnik gazowy czy elektryczny to nie ma znaczenia ?. Pozdrawiam
Mateusz
17 kwietnia 2019 o 12:18
Wiesz to zależy od piekarnika
Daniel
3 listopada 2018 o 12:08
Ocena przepisu:
Witam. Pracowalem kilka lat temu w pizzerni. Do ciasta zamiast wody mozna dodac piwo,ciasto bardziej wyrosmie. Pozdrawiam
Karol
29 grudnia 2018 o 18:15
Dodawanie piwa do pizzy powoduje nieprzyjemny zapach. Mieszkalem z jednym portugalczykiem który dodawal piwo do wszystkiego. Kiedy on gotowal lepiej bylo nie wchodzic do kuchni.
dzięki twojemu przepisowi dostałem 6 w szkole
Gratulacje Piotrze!
Dzień dobry mam pytanie . Bardzo lubię pizzę ale że względu na cukrzycę chciałabym zrobić i tu pytanie . Jaką mogę użyć mąkę żeby wyszła pyszna
Niestety nie wiem, nie jestem dietetykiem 🙂
Przepis perfect, polecam i dodam od siebie że, jeżeli ktoś lubi grubsze ciasto, bardziej puszyste to polecam dodać 1,5-2 paczek suchych drożdży.
Najlepszy przepis pod słońcem…nie ma możliwości go zepsuć 🙂
Ja ten przepis używam już ok. 2 lat.
Pizza jest super.
Super!
Ogulnie jestem jeszcze dzieckiem i mam 13 lat i wraz z moją siostrą uwielbiamy gotowac a pizza wyszla wysmienicie dziekuje😜
Witam czy jeśli zrobię z drożdży z kostki to tyle samo dac wody i oliwy do ciasta co w przepisie z drożdżami z proszku
Tak, ale trzeba z drożdży świeżych przygotować jeszcze zaczyn i przeliczyć ile ich potrzeba.
Więcej na ten temat tutaj: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/
Pizza wyszła super. Kolejny raz!!! Czy zmąki kokosowej też można spróbować, czy ta mąka raczej tylko do słodkich wypieków?
Mąka kokosowa jest bezglutenowa, więc z takich proporcji ciasto wyjdzie twarde, albo w ogóle się rozsypie.
Dziękuję za przepis. Ciasto świetne. Dodałem sos Basilico, pieczarki, paprykę, cebule, żółty ser i szczypiorek. Rewelacja 🙂 Pozdrawiam
Pani Tosiu A co mam zrobić jak to ciasto mi się tak bardzo lepi do rąk?
Podsypać mąką, albo skropić dłonie oliwą/olejem.
Oliwa to to samo co olej?
Oliwę robi się z oliwek, a olej np. z rzepaku, ale można je stosować zamiennie.
Jaka grubość ciasta na cienkie. Plisss odpowiedzcie
0,5 cm
Pizza – rewelacja! Fantastyczny przepis, ciasto zawsze wychodzi i jest bardzo smaczne.
Dziękuję 😊
Super!
dzięki za taki świetny przepis, ciasto wyszło pulchnne i bardzo smakowało mojej rodzinie.
Cieszę się
Jak dlugo gotowe ciasto moze czekac na swoja kolej w lodowce? Czy takie czekanie na zimno w czyms mu szkodzi?
Spowolni proces wyrastania, ale myślę, że jakieś 12 h to jest maksymalny czas. Na pewno będzie miało też bardziej drożdżowy posmak niż świeżo upieczone.
Słabo mi coś wyrosło. Placek pod spodem twardy. Może coś zrobiłem źle.
Przypuszczam, że drożdże nie były odpowiednio aktywne.
Proponuję ciut cieplejsze wodę (albo chlodniejszą), nie powinna parzyć w palec, ale powinna być wyczowalnie ciepła (jakieś 40C)
Ja dziś dołączam do grona miłośników przepisu. Pyszne ciasto mi wyszło. I bardzo prosty przepis. Dodaję do ulubionych i noworocznie pozdrawiam.
Udanych wypieków!
Z powodu diety wrzuciłem mąkę orkiszową i kukurydzianą a tylko 10% pszennej. Pizza wyszła nieźle, ale ciasto było moim zdaniem za twarde (zbite) czy to z powodu mącznej mieszanki, czy też dlatego, że w przypadku pszennej, też by tak stwardniało. Pytanie więc do pizzowo piekarniczych specjalistów – co zrobić, aby było bardziej krucho – chrupkie, dla utrudnienia- bez dodatków sody i proszku. Z góry dzięki.
Właśnie z powodu modyfikacji. Jaka to była mąka orkiszowa? Jeśli pełnoziarnista to potrzebuje więcej wody niż pszenna i dlatego ciasto wyszło twarde, to samo z mąką kukurydzianą, również sprawia, że ciasto wychodzi bardziej zbite.
na blogu jest przepis na ciasto pełnoziarniste, proponuję z niego skorzystać z mąką orkiszową pełnoziarnistą: https://smakowitychleb.pl/ciasto-na-pelnoziarnista-pizze/
Polecam cienko rozwałkować, można podsypać dla chrupkości kaszą kukurydzianą
Z pelnoziarnistej mąki też wyjdzie??
Tak! Przepis jest na blog 🙂
https://smakowitychleb.pl/ciasto-na-pelnoziarnista-pizze/
Taka mała sugestia. Jeśli 220stopni to pieczemy 10-12minut max. Dłużej to raczej skwarek A nie pizza wyjdzie. Pozdrawiam
Proszę poczytać komentarze ilu osobom wyszła z tego przepisu, a nie skwarek 🙂
Super ciasto też eksperymentowałem ale ten przepis jest bardzo dobry polecam jak najbardziej
składniki dobrałem po swojemu a ciasto pycha 10/na 10
Super`!
Witam. Czy można użyć do tego mąki bezglutenowej, jeżeli tak to jaka byłaby najlepsza? Niestety nie mogę używać tej która jest w przepisie…
Hm, w przypadku bezglutenowej mąki zmieni się absolutnie wszystko, także proporcje, pomyślę o przygotowaniu takiego przepisu 🙂
Muszę się kiedyś nauczyć robić takie dobre ciasto do pizzy! 😉 Najlepsze jakie miałam okazję jeść było w Oliwie i Papryce w Warszawie, musicie spróbować 😀
Super przepis dzięki
pyszna ja teraz robie taki chlebki troszke może jak podpłomyki ale dodaje czarnuszki, ogólnie ciasta zaczęłam wyrobiac odkąd mam do tego robota, kohersen mycook, tzn do wszytkiego ale wyrabianie ciasta najcięższa robota
Próbuje już kolejny raz, wszystko zgodnie z przepisem i zawsze wychodzi bardzo twardy spód, taki podpłomykowy. Co jest nie tak? Ciasto wyrabiam ręcznie, ręcznie też formuję i tak jak uformuje na grubość 3-4 mm, to takie wychodzi z piekarnika. To że środek nie rośnie, rozumiem (ale jest twardy) ale boki też nie rosną i tez są twarde. Jakaś recepta na moją bolaczke?
Jak widzi Pan po komentarzach wyżej, inni sobie chwalą ten przepis. A ma Pan miarkę? Może coś źle odmierzone. Jeśli ciasto jest za twarde to znaczy, że ma za mało płynu, a jak nie rośnie to oznacza, że coś z drożdżami nie tak. A świeże czy suszone? Woda dodawana do ciasta jest letnia? Chyba lepiej w tym wypadku byłoby wyrabiać mikserem 🙂
64letnia po Technikumgastronomicznym Gratuluję przepisu
a jak dodam kostkę drożdży to tak samo robić jak takie suszone? czy też inna już jest procedura?
Wtedy musimy zrobić zaczyn, jak tu: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/
Ale kostka to za dużo, wystarczy 15 g 🙂
Czy można zrobić z nie suszonych drożdży… Ps ciasto rośnie, a dopiero zobaczyłam że nie mam suszonych drożdży
Tak, tylko trzeba zrobić z nich zaczyn wcześniej 🙂
To będzie 15 g świeżych drożdży
Dzięki za przepis bardzo smakowało!!!!!
dzięki za przepis wszystkim bardzo smakowało
Pierwszy raz robilam i ciasto super. Zobaczymy jak dzisiaj wyjdzie bo wlasnie rośnie 🙂 pozdrawiam.
Trzymam kciuki 🙂
Ja ogólnie mam dziesięć lat i dzisiaj to gotuję Aniu jak nie wyjdzie ciasto będzie za rzadkie to trzeba wsypać mąkę?
Ciasto musi być elastyczne, ale nie powinno wyjść za rzadkie, w razie czego podsypujemy mąką 🙂
Polecam przepis! Pierwszy raz wyszla mi pizza a nie kamien ktorym mozna zabic 🙂
Miekkie w srodku i chrupiace na zewnatrz. I szybciutko sie robi.
Dziękuję! Od dzis to przepis na ciasto, ktore bedzie goscilo w moim domu.
Pozdrawiam
Cieszę się 🙂
Jestem właśnie w trakcie robienia ciasta na pizzę,mam nadzieję że będzie mega dobra 🙂
Też mam taką nadzieję!
Pizza rewalelacja naprawdę polecam, pare razy robiłam z innych przepisów i nigdy nie wyszła taka smaczna!! Mam jeszcze pytanie jak długo takie ciasto wyrobione przed pieczeniem moze stać w lodowce ile godzin? I jeszcze jedno pytanie jak długo moze byc zamrożone?
Serdecznie pozdrawiam
W lodówce szacowałabym, że do 10 godzin, chociaż jak zostanie dobę to też nie będzie tragedii i jest szansa, że po doprowadzeniu do temperatury pokojowej jeszcze coś z ciasta będzie.
Zamrożone może być nawet kilka miesięcy.
Przepraszam świeżych drożdży, musiałam napisać i poprawić bo aż razi w oczy 🙂
Przepraszam świeżych drożdży musiałam napisać bo aż razi w oczy 😉
Witam ponownie,
Czytalam powyższe komentarze i myśle ze wiem w czym tkwi mój problem z rzadki ciastem bo jak ja robiłam ze swierzych drożdży i dodałam 60ml mleka do drozdzy to do ciasta powinnam dodać 140ml wody a nie tak jak ja dałam 200ml
Czy to jest ta przyczyna moze mi Pani napisać
Dziekuje
Tak, oczywiście, że to dlatego, bo wyszło przez to więcej płynu w cieście niż w przepisie 🙂 Zaczyn też nawilża ciasto.
Witam
Własnie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia, włożyłam wszystkie składniki jakie były podane ale nie mogłam wyrobić ciasta było cały czas rzadkie a od rak to w ogóle nie chciało mi sie odkleić i musiałam dodać jeszcze maki bo bym mogła tak ugniatać i ugniatać bez konca. Moze Pani mi powiedzieć czy to wina maki a miałam 450.
Pozdrawiam
Ja jeszcze dodaję do ciasta jedną łyżeczkę cukru. Ciasto wychodzi zawsze idealnie. Nie da się zepsuć, chyba, że nie przykryje się do wyrośnięcia/ustawi w zbyt chlodnym miejscu.
Pozdrawiam.
Ile stopni powinna mieć woda do pizzy. Upiekłam dzisiaj pizzę z innego przepisu i mi nie wyszła. Ciasto było twarde igumowate.
Przypuszczam, że to nie była kwestia temperatury, a proporcji. Jeśli ciasto jest twarde to znaczy, że dodano za mało wody.
Ciasto na pizzę najlepsze jakie robiłam 🙂 i grubsze i cieńsze smakuje wyśmienicie 🙂
Ciągle trafiałam na przepisy, że wychodziło ciasto kruche, twarde boki.. a tu przepyszne, wkoncu znalazłam odpowiedni przepis, ciasto mięciutkie, boki kruche ale w środku puszyste..
Mąż i dzieci uznali, że najlepsza pizza a przede wszystkim ciasto z tych co robiłam 🙂
Super! Dziękuję za przepis!
Bardzo się cieszę, smacznego!
Wypróbowałam wiele przepisów bo moja rodzinka uwielbia pizzę. Ten przepis jest MEGAAA!!!! Najlepszy jaki dotąd znalazłam. Pizza smakuje jak z włoskiej pizzerii a robiłam ja ze zwykłej mąki pszennej typ 500. Jest chrupiąca ale środek puszysty, robiłam cienkie ciasto bo takie lubimy. Nie wychodzi jak taki „domowy pizzo-placek” tylko jak pizza u Włocha.
POLECAM ten przepis.
Bardzo się cieszę 🙂
Witam jak zrobi się zaczyn ze świeżych drożdży to już nie dodajemy wody do ciasta ?
Zaczyn robimy tylko z kilku łyżek wody, odejmujemy tę ilość z wody w cieście, natomiast nie rezygnujemy z płynu! 🙂
Mam pytanko, na jaką dużą pizzę są podane proporcje (średnica)?
To już zależy jak cienkie chcemy ciasto, to przepis na 2 placki po 20-25 cm. Można jednak rozwałkować na całą blachę.
Z początku omyłkowo wzięłam mąkę 650, więc ciasto wyszło twarde, jednak zjadliwe 🙂 Teraz podjęłam się kolejnej próby (z właściwą mąką) i już nigdy nie kupię pizzy gotowej, nawet zamawiać nie będę 😉 Najlepsza pizza jaką jadłam, do tego ciasto jest idealne <3
A to dziwne, bo na 650 też wychodzi super pizza 🙂
Cieszę się, że ostatecznie pizza wyszła!
pyszności!!
Właśnie się upiekła. Jest naprawdę smaczna. Ja zrobiłam podwójną porcję i wyszły 2 blaszki z piekarnika. Na początku ciasto było bardzo rzadkie, ale po wyrośnięciu było idealne ( nie twarde). Dzieci dodały swoje ulubione dodatki i właśnie kończą jedną blaszkę?. Polecam
Czy zamiast oliwy może byc olej
Tak 🙂
Dzięki za przepis tata mówił ,że nigdy nie jadł takiej dobrej pizzy
Ciasto rewelka
Bardzo się cieszymy! 🙂
No wygląda wspaniale i tak samo smakuje . Pozdrawiam .
Super przepis. Setki razy zrobiona pizza i za każdym razem wychodzi. Udało mi się kupić mąkę typ 00 z myślą o pizzy. Czy proporcje należy zmienić?
Nie zmieniamy proporcji 🙂
Super, ciesze się, że pizza wychodzi!
Niestety ciasto nie wyrosło tak jak potrzeba :-/ było na pewno ciepło także ta przyczyna odpada. Wyrabiałam ciasto w plastikowej misce i w niej zostawiłam do wyrośnięcia. Czy to mógł być ten problem? Ale upiekłam to, co miałam i nie było najgorzej 😉
Powodów może być sporo: stare drożdże/za zimna woda/ zbyt krótki czas wyrabiania/ciasto mogło nie być przykryte/pomieszały się proporcje. Ciężko powiedzieć w ciemno 🙂
Ciasto mega???najlepsze jakie jadłam!!! Właśnie wstawiam drugą do pieca. Musiałam dorobić bo rodzinka chciała sobie paznokcie poobgryzać.
Aniu, my też się zajadamy, to fantastyczny przepis 🙂 Smacznego!
Ciacho ma pizze łatwe proste szybkie i pewniak niema opcji żeby nie wyszlo polecam
Ciast super! Polecam. ;]
Jak należy zrobić zaczyn z drożdży ?
Odpowiedź tutaj: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/ 🙂
Przepis przetestowany, trochę mniej wody i ciut niższa temperatura pieczenia i jest w punkt 🙂
Pizza lubi wysoką temperaturę, przecież w piecu opalanym drewnem jest jeszcze wyższa 🙂 Dzięki temu skórki wychodzą chrupiące, ale to też zależy jaką chcemy pizzę upiec. Metoda super się sprawdza przy cienkiej pizzy, bo jak pieczemy pizze polską, czyli „ciężarówkę” z blachy to faktycznie temperatura może być niższa.
Super ciasto ????
Cieszę się 🙂
wszystko zrobilam poprawnie, zgodnie z przepisem , tylko czemu ono nie rosnie? cos poknocilam czy tak ma byc?
Jeśli ciasto nie rośnie to albo się zapomniało o drożdżach, albo nie były one aktywne, albo było za zimno, aby ciasto wyrosło. A drożdże świeże czy suszone?
dziękuję za odpowiedz, dalam cala saszetke suszonych 7 czy 8 g , nie pamiętam. faktycznie może bylo za chlodno. ciasto spulchlo ale nie podwoilo objetosci. i tak zrobilam i wyszla fajna , bez zakalca takze uszlo i bylo calkiem smacznie;-) pozniej sie zorientowalam ze mialam make typ 400 nie wiem czy to ma znaczenie czy nie 😉 pozdrawiam, i bede probowac z tym przepisem do skutku 😉 i proszę o wiecej takich dla anty-talentów do pieczenia;-)
Pizza jest ok pierwszy raz od dwóch lat zrobiliśmy pizzę zawsze zzamawiamy na secondo polecam
A ile trzeba drożdży dać
Przecież jest w przepisie 🙂 7 g suszonych drożdży instant
Wyszła mi suuuper:))) chyba odrobine więcej drożdży dodałam z kostki ale to szczegół, pozdrawiam serdecznie i dzięki za przepis:))))
Drożdży świeżych dajemy zawsze 2 razy więcej niż suszonych i trzeba z nich zrobić jeszcze zaczyn. Początkującym czasem się myli 10 g drożdży (czyli 1/10 kostki) z całą kostką (100g) i wtedy jest problem. Ale po to popełniamy błędy, aby się na nich uczyć 🙂
Ile normalnych drożdży (nie w proszku)?
15 g i trzeba z nich zrobić rozczyn, aby zaczęły pracować 🙂
Ciasto wyszło fantastyczne. Po upieczeniu było w sam raz. Dziękuję za taki dobry przepis. Chrupiące a miękkie w środku i nie za cienkie i nie za grube. Naprawdę pierwsza klasa
Bardzo mnie to cieszy, smacznego!
Ciasto cudowne 🙂 Zazwyczaj robiliśmy inaczej ale ten przepis też jest genialny. Bardzo prosty i smaczny- nawet 10-latka potrafi go wykonać. POLECAM!
Bardzo mnie to cieszy, szczególnie, że ciasto może zrobić nawet młoda dama 😉
Albo i nie , wyszła całkiem spk 🙂
Ja mam 10 lat. Robiłam te ciasto, wogóle lubie pracować w kuchni
A na której wysokości pięć i na jakim programie ?
Na blogu przyjęłam zasadę, że wypieki drożdżowe i na zakwasie zawsze pieczemy na środku, metodą góra-dół. Jeśli inaczej, to zaznaczam to w przepisie.
Akurat pizzę zdarza mi się też piec w termoobiegu, wtedy skracam czas pieczenia i kontroluję by ser się nie przypalił 🙂
Świetny przepis!
Dziękuję 🙂
Narazie super ciasto, ale dopiero się piecze. odpowiem czy się udało, puziniej
Super ciasto! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Ciesze się 🙂
Trzymam kciuki 🙂
Ciasto właśnie wyrasta. Myślę, że idealne proporcje wody do mąki, bo wcześniej robiłem bardziej zwarte ciasto i czasami pizza wychodziła twardawa.Tylko soli wg. mnie za dużo, ja dałem 1/2 łyżeczki, bo dodatki do pizzy są na ogół dosyć słone. Będzie z tuńczykiem, cebulą,i zielonymi szparagami 🙂
ania prosze pizze
Pysznosci…:-) 🙂 🙂
Rewelacyjny przepis ciasto wychodzi jak z włoskiej pizzerii. Mała wskazówka nie zniechęcajcie się tym że na początku ciasto jest żadkie po 5 minutach jest idealne. Z podanych proporcji wyszły mi cztery średnie pizze.
Z 200 gram mąki 4 pizze, no to jazda ?
Na jaką ilość porcji jest ta ilość mąki? Pytam bo mam 4 osobowa rodzinę a chciałabym żeby każdy się najadł.:)
To zależy jak wykorzystamy ciasto, można je rozprowadzić na blasze od piekarnika i upiec dużą lub uformować dwie cienkie i średniej wielkości, a każdą z nich podzielić na 8 trójkątów. Dla dużej rodziny to może być 1,5 porcji, wtedy np. 2/3 na całą blache + jeszcze ładniejszą jedną okrągłą można zrobić 🙂
Ciasto naprawdę super
extra pizza ale mogła by być lepsza gdyby nie była kupiona
To jakaś prowokacja? 🙂 Przecież to przepis na domową pizze, nawet są zdjęcia i dokładnie spisane proporcje, więc jak może być kupiona?
Uwaga Jakuba to chyba z zazdrości o tak smaczną pizzę ;)))
Smacznego Kubusiu 😉
po prostu BUONISSIMA
Spróbowałam raz i tak już zostało! Bardzo fajny,szybki przepis.Ciasto pulchne i nie wysuszone. Używam blaszki do pizzy z otworami;kuchenka gazowa. Dodatki,rzecz smaku. POLECAM
Wygląda na to, że z tego przepisu na ciasto na pizzę wyjdzie prawdziwa włoska pizza na cienkim chrupkim cieście. Pozdrawiam
A jakie macie dodatki?
Wpis powstał z myślą o cieście, więc dodatki tu były nieistotne i raczej zostały wybrane na zasadzie „czyszczenia lodówki”, ale na pizzy znalazł się sos pomidorowy, pieczarki, cebula, papryka, chilli, mozzarella, parmezan i pesto bazyliowe 🙂
Pozdrawiam.
Przepis ok dzięki
Dzięki za przepis
Czy uda mi się zrobić pizzę w gazowym piekarniku?
Tak!
Tak można ja próbowałam i wyszło. Czy to piekarnik gazowy czy elektryczny to nie ma znaczenia ?. Pozdrawiam
Wiesz to zależy od piekarnika
Witam. Pracowalem kilka lat temu w pizzerni. Do ciasta zamiast wody mozna dodac piwo,ciasto bardziej wyrosmie. Pozdrawiam
Dodawanie piwa do pizzy powoduje nieprzyjemny zapach. Mieszkalem z jednym portugalczykiem który dodawal piwo do wszystkiego. Kiedy on gotowal lepiej bylo nie wchodzic do kuchni.
Ile takie ciasto może leżeć w lodówce?
Raczej nie dłużej niż dobę
Ja dodaję kukurydzę,szynkę,ser,sos i dużo innych rzeczy np.Ananas
Lubię pizzę z ! :Serem i keczuptem
Keczupem?!
Co kto lubi 🙂
Ile wyjdzie z 700 gramuw mąki?
Proponuję podwoić proporcje i zrobić z 600 g mąki, wtedy wyjdą idealnie 4 placki.
Ja mam na pizzy: pieczarki, krewetki, paprykę, kurczaka z rożna, morele, ananasa, szynkę i ser.
Gotowa pizza z nadmorza
Postanowiłem trochę zmodyfikować przepis i dodałem coś innego oprócz tego co napisałaś i wyszło trochę lepsze thx
Sos, ser, szynka, cebula, oregano, papryka, salami, pieczarki, przyprawę do pizzy (jak ktoś lubi to ananas lub krewetki)
Ja robie pizze tylko z dużą ilością sera. Czasami jest salami i ser. Innych nie lubie