Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Połącz ze sobą w misce mąkę, sól, oregano i drożdże. Dodaj koncentrat i oliwę i rozpocznij zagniatanie ciasta. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj aż ciasto uzyska luźną, jednolitą konsystencję. Zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2.Uformuj z ciasta kulę, wsadź ją do miski, oprósz mąką i przykryj miskę folią aluminiową. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, w celu podwojenia objętości ciasta.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3.Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Uformuj bochenek i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Całość przykryj ponownie folią i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Po upływie czasu wyrastania, wsadź ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut aż zbrązowieje i po włożeniu w nie wykałaczki, na wykałaczce nie przyklei się ciasto. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 20 min