W każdym większym markecie można kupić rolkę z ciastem francuskim, niestety skład niektórych pozostawia wiele do życzenia. Da się jednak kupić ciasto francuskie dobrej marki i upiec z niego coś pysznego np. croissanty, ale nie da się ukryć, że będą się one różniły smakiem od rogalików kupionych w dobrej francuskiej piekarni. Istnieje wiele legend na […]

bardzo dobry opis i czytlne, te zdjęcia, ja się lata zbierałam ale nigdy mi się nie chciało, teraz ma robota kuchennego i wyrabia ciasto, kohersen mycook, więc główna czarna robota za mna:P
Ooooo… dobrze wiedzieć, bo moja mama go ma i ostatnio nawet chciała mi go oddać. chyba go jej zabiorę, bo ona i tak nie ma czasu na gotowanie a ja coraz bardxziej marzę o świeżym, domowym pieczywie tylko to wyrabianie też mnie przeraża.
Ile takie ciasto może poleżeć w lodówce? Np. można go użyć dzień bądź kilka dni po przyrządzeniu? 🙂
W sensie gotowe ciasto? Kilka dni w lodówce jak najbardziej, można też zamrozić 🙂
Czy zamiast wody można dać mleko?
Można, proporcje bez zmian 🙂
Witam pod szybuje PR,epus na ciasto francuskie dziękuje,
Przepis jest wyżej 🙂
Witam, w punkcie nr 6 chyba jest pomylka: powinno byc 30 minut a jest „3 minut”.
Czy moja uwaga jest sluszna?
Pozdrawiam z Australii
B
Jeszcze mam pytanie: na jaka grubosc rozwalkowac ciasto? Powinno byc chyba bardzo cienkie, prawda?
Cienkie, ale tak by się nie porwało, sugeruję też zerknąć na zdjęcia 🙂
Tak oczywiście że cienko.
Tak, oczywiście – 30 minut.
Dzięki za komentarz 🙂
Tak
bardzo dobree 😉
Dooobre!!!