jak zrobić ciasto francuskie

Domowe ciasto francuskie jest łatwe

W każdym większym markecie można kupić rolkę z ciastem francuskim, niestety skład niektórych pozostawia wiele do życzenia. Da się jednak kupić ciasto francuskie dobrej marki i upiec z niego coś pysznego np. croissanty, ale nie da się ukryć, że będą się one różniły smakiem od rogalików kupionych w dobrej francuskiej piekarni.

Istnieje wiele legend na temat przygotowywania domowego ciasta francuskiego, postanowiłam je dzisiaj obalić i pokazać, że to wcale nie jest takie trudne. Największy kłopot to poświęcenie czasu na wałkowanie ciasta, jeśli jednak jesteśmy kilka godzin w domu i mamy budzik, wystarczy go nastawiać co 20-30 minut i powtórzyć proces wałkowania kilka razy.

Co zrobić z ciastem francuskim?

Smak domowego ciasta na pewno wynagrodzi każdą poświęconą w kuchni minutę. A z samego ciasta francuskiego można upiec wiele pyszności, od rogalików i ciasteczek po tartę lub owinięcie w cieście np. gruszki lub kawałka mięsa.

Polecam croissanty – rogaliki z domowego ciasta francuskiego. Dla fanów czekoladowych smaków mam jeszcze przepis na czekoladowe croissanty. Wiem, że mogą się wydawać zaskakujące. Na pewno poradzicie sobie także z tym wypiekiem. Patent na nie to przygotowanie wcześniej ciasta francuskiego i włożenie go do lodówki. Schłodzone ciasto francuskie składamy i wałkujemy z kakaowym masłem. Reszta czynności przebiega typowo dla receptur na croissanty.

ciasto francuskiedomowe ciasto francuskieJak zrobić ciasto francuskieciasto francuskiedomowe ciasto francuskieRogaliki

Jak zrobić ciasto francuskie
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • Ciasto właściwe:
  • 200 g mąki pszennej typ 550 + do podsypania
  • 100 ml zimnej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g topionego masła
  • Masło do wałkowania:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g mąki pszennej typ 550
Instrukcja
  1. Masło (200 g) drobno siekamy i krótko wyrabiamy z mąką pszenną (100 g). Tak przygotowane ciasto przekładamy na pergamin, przykrywamy drugim płatem pergaminu i wałkujemy na kwadrat. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Do zimnej wody (100 ml) dodajemy sól i mieszamy. Do mąki wlewamy słoną wodę i topione masło, wyrabiamy mikserem do połączenia składników. Elastyczną kulę z ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  3. Ciasto właściwe wałkujemy na prostokąt o grubości 1,5 cm, zostawiając środek odrobinę grubszy niż boki. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką.
  4. Na środku umieszczamy schłodzony kwadrat z ciasta, w taki sposób, aby jego rogi przebijały środek boków ciasta.
  5. Rogi ciasta łączymy na środku nad masłem i dokładnie zlepiamy, tworząc coś w rodzaju koperty. Wałkujemy na długi prostokąt 3 razy większy niż jego pierwotna szerokość.
  6. Ciasto składamy na 3 części tworząc prostokąt (zginając do środku od dołu i od góry). Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  7. Ciasto wyjmujemy z lodówki, obracamy i wałkujemy na 3 razy dłuższy prostokąt jak poprzednim razem i znów składamy 3 razy. Ciasto owijamy i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  8. Postępujemy z ciastem w ten sam sposób jeszcze 4-5 razy, powtarzając cały proces co 20-30 minut.
  9. Po ostatnim schłodzeniu ciasto jest gotowe do dalszych przygotowań. Przed pieczeniem cienko je rozwałkowujemy, wycinamy/formujemy w zależności od upodobania i pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach.

Zapisz