Przepis

mieszanie składników
3 min
mieszanie składników
1. Do dużej miski przesypujemy mąkę pszenną chlebową. Dodajemy ziarna słonecznika, sól oraz suszoną bazylię. Jeśli chcemy możemy użyć świeżej bazylii. W takim przypadku dodajemy około 2 łyżek posiekanych listków. Stopniowo wlewamy sok pomidorowy oraz oliwę.
Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta
2. Zagniatamy elastyczne ciasto przypominające ciasto pierogowe.
dzielenie ciasta
2 min
dzielenie ciasta
3. Ciasto na pomidorowe podpłomyki dzielimy na 8 części. Ciasto możemy też podzielić na mniej części, dzięki czemu uzyskamy większe podpłomyki.
wałkowanie ciasta
10 min
wałkowanie ciasta
4. Każdą porcję ciasta na pomidorowe podpłomyki wałkujemy na oprószonym maką blacie tak cienko, jak pozwalają na to dodane ziarna słonecznika.
smażenie
5 min
smażenie
5. Na rozgrzanej suchej patelni opiekamy podpłomyki przez 1-2 minuty z obu stron. Smażony pomidorowy podpłomyk może mieć ciemne plamy.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita o smaku swojskiego masełka
Smakowita o smaku swojskiego masełka
Z czym zjeść kromkę wiejskiego chleba? Smakowita o smaku swojskiego masełka to prawdziwe dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej