Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy koncentrat, pokrojone w paseczki pomidorki, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy je pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na części, skrapiamy dłonie oliwą i formujemy okrągłe bułeczki. Ustawiamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, bułeczki pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Majka 30 sierpnia 2017 o 22:19

    Tosiu, wyparowała woda z listy składników 😉 Dawno ich nie piekłam, dziś naszła mnie ochota i dałam wg siebie 220ml.

  • Karol 29 września 2016 o 19:21
    Ocena:

    Wyszły bardzo dobre. Ja zawinąlem parówki w to ciasto i wyszla wspaniała przekąska.

  • Karol 29 września 2016 o 16:54

    Moje pierwsze podejscie ciekawe co to bedzie:)

  • Ewa 27 września 2016 o 14:17

    Moje bułeczki wyszły świetnie. Kolej na bułeczki z innej mąki. Dziękuję za przepis.

  • Agnieszka 12 września 2016 o 09:53

    No coś nie poszło. W sumie nie pierwsze moje bułki to były, ale jakoś tak trzymałam się kurczowo przepisu a trzeba było zrobić nieco po swojemu 🙂 Rodzinie mimo wszystko smakowały i mam zrobić jeszcze, więc potrenuję.

  • Agnieszka 9 września 2016 o 14:13

    Ciasto mimo długiego wyrabiania ciągnące i klejące. Za cholerę nie szło uformować bułek. Wyszły mi raczej placki. Co zrobiłam źle? Trzymałam się przepisu dość skrupulatnie.

    • Tosia 10 września 2016 o 12:44

      Nie byłam z Panią w kuchni, ale jak się nie da uformować bułek to zazwyczaj wina zbyt luźnego ciasta. Może coś przy odmierzaniu poszło źle? Zawsze też na etapie wyrabiania warto wyczuć ciasto, jak za rzadkie to dajemy więcej mąki 🙂

  • Majka 31 sierpnia 2016 o 20:06
    Ocena:

    PYYYSZNE!!! Mocno pomidorowe ?

  • kasiac 30 sierpnia 2016 o 18:34

    wspaniałe bułeczki 🙂 Na pewno są pyszne, przepis brzmi świetnie 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej