Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki aż osiągną jednolitą masę.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Odstaw pod przykryciem szmatki na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu posyp ciasto mąką, wyłóż na blat i pokrój na dwie równe części. Podsyp ponownie mąką i uformuj z części dwa rulony. Przełóż rulony na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, rozdzielając je zwiniętym kawałkiem papieru. Pozostaw do wyrośnięcia pod szmatką jeszcze na ok. 1,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw blachę z bagietkami i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją. Jedz gdy są jeszcze lekko ciepłe
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min