Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki aż osiągną jednolitą masę.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Odstaw pod przykryciem szmatki na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu posyp ciasto mąką, wyłóż na blat i pokrój na dwie równe części. Podsyp ponownie mąką i uformuj z części dwa rulony. Przełóż rulony na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, rozdzielając je zwiniętym kawałkiem papieru. Pozostaw do wyrośnięcia pod szmatką jeszcze na ok. 1,5 godziny.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw blachę z bagietkami i piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją. Jedz gdy są jeszcze lekko ciepłe
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • gin 2 sierpnia 2014 o 02:25

    Szkoda, że takie cudownie miejsca przestają istnieć…
    Moja Mama ma aktualnie na targu Panią od Ziemniaków (ja u niej kupuję rabarbar), Pana od Ogórków, Panią od Czereśni i Wiśni… 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej