Przepis

przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, sól, aktywny zakwas, świeżo tartą skórkę z pomarańczy. Wbijamy jajko. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do suchych składników.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Elastyczne ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (12x30cm). Wierzch wyrównujemy i dekorujemy plasterkami pomarańczy. Przyszły chleb przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut, następnie 20 minut w 200 stopniach.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Majka 21 grudnia 2017 o 21:57
    Ocena:

    Pyszny ? W końcu udało się kupić czerwone pomarańcze. Wg mnie chlebek jest uniwersalny i na wytrawnie i na słodko.

  • Kamila 6 marca 2016 o 15:33

    Tosiu,czy smak pomarańczy jest wyczuwalny w chlebie?Czy chleb jest bardziej „na słodko” czy „na wytrawnie”?
    Pozdrawiam!
    Kamila

    • Tosia 6 marca 2016 o 18:56

      Chleb nie jest jakoś bardzo słodki, ale jednak trudno go też nazwać wytrawnym, jest orzeźwiający i cytrusowy, ciekawy smak 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej