Tak się dzieje co roku w grudniu, że moje wypieki przed świętami zdominowane są przez słodkości. Początek zimy sprzyja podjadaniu słodyczom, a okres przedświąteczny to czas prób i szukania inspiracji, aby w święta wszystko wyszło perfekcyjnie.
Przeglądając archiwum bloga natrafiłam na grudniowy przepis sprzed 2 lat na drożdżowy wieniec z makiem. Przypomniało mi się, że to znakomity sposób, aby apetycznie udekorować wigilijny stół z ciastami i aby następnie móc oczywiście taki wieniec zjeść. Postanowiłam, że w tym roku upiekę takie wieńce w formie mini, czyli mniejszych bułeczek.
Tym razem jednak nie będą one z makiem, a z cynamonowym masłem, wzbogacone dodatkowo o skórkę pomarańczową. W smaku przypominają trochę szwedzkie bułeczki cynamonowe, chociaż śmiem twierdzić, że z pomarańczą smakują jeszcze lepiej 🙂
Witam Tosiu! Zadomowiłam u ciebie na dobre?zachciało się moim chłopakom coś dobrego i tak oto kolejny przepis w kolekcji. Nie potrafiłam zdecydować czy te precle czy małpi chleb , więc Upiekłam i jedno i drugie. Bułeczki wyszły dobrutkie, aromatyczne, a ten zapach pomarańczy po prostu niebiański! Przyznaję się, że nie dodałam cynamonu bo w małpim juz był, za to dałam więcej skórki pomarańczowej. Puszyste, mięciutkie, lekko półfrancuzkie . MNIAM!!!
Super, cieszę się, że oba przepisy się udały 🙂 Dziękuję za komentarz!
Witam, dlaczego w składnikach przepisu wszędzie gdzie jest pomarańcza, skórka czy sok to ilość podana jest 0. Sama nie wiem czy ile i gdzie czego dodać.
Dzień dobry,
Tak niestety od strony technicznej pisania przepisu to wygląda, że musi się pojawić obok jakaś nazwa, stąd zero jako brak. Proszę patrzeć po prostu na składniki tam gdzie 0, tutaj będzie to skórka i sok z 1 całej pomarańczy.
Przepis idealny, zawijańce wyszły Przepyszne! 🙂 Nic dodać nic ująć, robiłam już 3 razy i za każdym razem znikają błyskawicznie, zanim jeszcze zdążą dobrze ostygnąć. Super stronka ze świetnymi przepisami !
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Tosiu właśnie wyjęłam z piekarnika zawijańce wyglądają i pachną przecudnie ,szkoda że takie gorące ,mąż już ma na nie ochotę 🙂 Jutrzejszy dzień dobrze się zacznie kawusia z takim ciachem mmmniam
Na pewno jeszcze z niejednego Twojego przepisu skorzystam .
Cieszę się że do Ciebie trafiłam .Pozdrawiam
Cieszę się i pozdrawiam 🙂
A można użyć mąki typu 500 zamiast 650?
Tak, taka modyfikacja dozwolona 🙂
reeeeeeewelacja!!! Pyszniutkie
🙂
Brzmi pysznie, trzeba zrobić 🙂
Koniecznie 😉
Dzisiaj zrobilam. Pychota
Super 😉
Pani Tosiu,czy nie brakowało w cieście odrobiny soli? Tak wogóle,to ja wszystko bardzo mało solę,ale po skosztowaniu już upieczonych drożdżówek stwierdziłam,że przydałaby się szczypta soli. Co Pani o tym sądzi?
Ja się soli nie boję, uważam wręcz, że jest w kuchni niezbędna, szczególnie przy wypieku chleba. Do słodkich wypieków czasem daję szczyptę, ale uważam, że nie jest to koniecznie.
W kuchni trzeba jednak słuchać też intuicji, bo każdy ma inny smak. Jeśli w trakcie jedzenia brakowało Pani przełamania smakowego, to następnym razem jak najbardziej szczypta soli dobrze wypiekom zrobi 🙂
Bułeczki przepyszne!
A przepis na strudel bożonarodzeniowy? Coś raczej jak bułka dodaje się ją do makiełek?
Cieszę się!
Z przepisem na strudel już niestety nie zdążę, ale będą np. drożdżowe paszteciki z kapustą, zielony szpinakowy wieniec do ozdoby stołu i chleb na zakwasie z makiem 🙂
Makiełki znam tylko ze słyszenia, u mnie na Pomorzu raczej nie są popularne, ale przypuszczam, że w dziale ze słodkościami coś by się do nich nadało: https://smakowitychleb.pl/kategoria/na-slodko/
fajniutkie i tak smakowicie wyglądają 🙂
Mam pytanie odnośnie ciasta. W przepisie czytamy: Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy mikserem, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Gotowe ciasto miksujemy? mnie wyszła dosyć zwarta konsystencja i nijak nie widziałam tam miksera;)
aha, i w przepisie jest sok z pomarańczy (nadzienie) a w przygotowaniu sok z cytryny, wiadomo, że można się połapać-ale to tak na przyszłość;) pozdrawiam
Ps. Właśnie robię zawijańce;)
Tak, do już lekko wyrobionego ciasta dodajemy kawałki zimnego masła, czyli pod koniec i mikser sobie z tym zadaniem świetnie powinien poradzić. Efekty późnego dodawania zimnego masła są niesamowite, wypiek wychodzi puszysty w środku i z lekko chrupiącą skórką, do tego wypieki dłużej utrzymują świeżość, dzięki temu. To znana metoda przygotowywania np. brioszki https://smakowitychleb.pl/brioszka-z-wisniami/ lub chałki https://smakowitychleb.pl/chalka-winston-knot/
Jeśli chodzi o sok, to oczywiście z pomarańczy 🙂
Pozdrawiam i trzymam kciuki, aby smakowały.
Czy można użyć świeżych drożdży? Ile to gram by wyszło?
Można, będzie to ok. 15 g świeżych drożdży, trzeba z nich oczywiście przygotować jeszcze zaczyn. W razie wątpliwości jak, odsyłam do wskazówek:
https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/
https://smakowitychleb.pl/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/
Pozdrawiam 🙂
Już widzę że przepis będzie jednym z moich ulubionych 🙂 proszę tylko o podpowiedź ile świeżych drożdży użyć zamiast instant.
Cieszę się 🙂
Będzie to ok. 15 g świeżych drożdży, trzeba z nich oczywiście przygotować jeszcze zaczyn. W razie wątpliwości jak, odsyłam do wskazówek:
https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/
https://smakowitychleb.pl/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/
Pozdrawiam 🙂
Witam. A czy zamiast suchych drożdży mogą być zwykłe? Jeśli tak to ile?
Tak, mogą być, będzie to ok. 15 g świeżych drożdży, trzeba z nich oczywiście przygotować jeszcze zaczyn. W razie wątpliwości jak, odsyłam do wskazówek:
https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/
https://smakowitychleb.pl/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/
Pozdrawiam 🙂
Witam,
zainspirowana przepisem upiekłam wczoraj zawijańce, wyszły przepyszne. Ten smak pomarańczowo – cynamonowy jest poprostu cudowny…
Ja wałkowałam tak „na oko” i wyszły cudne. Dzisiaj wzięłam jednego do kawy do pracy, na miły początek dnia 😉
Przepis naprawdę genialny!
Pozdrawiam!
Bardzo się cieszę!
Czy jest szansa zastąpi biała mąkę inną, zdrowszą?
Orkiszowa jasna, albo mąka pszenna wymieszana z pełnoziarnistą, inaczej nie uda się ładnie uformować wieńców 🙂
A proszę podać jak cienko rozwałkowane ma być ciasto?
Ja wałkowałam na oko, już bez linijki, ale będzie to ok. 0,5 cm 🙂