Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier, drożdże, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 4 minut, aż będzie elastyczne. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy mikserem, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
przygotowywanie nadzienia
2 min
przygotowywanie nadzienia
3. W tym czasie miękkie masło miksujemy z cukrem, cynamonem, skórką i sokiem z pomarańczy.
formowanie
20 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o długości ok. 20-25 cm. Smarujemy z wierzchu masłem cynamonowym, zostawiając brzegi wolne i zawijamy jak roladę. Następnie przecinamy roladę przez środek na dwie części, zostawiając koniec złączony. Zaplatamy warkocz z obu części i formujemy okrągły wianuszek, łącząc ze sobą dwa końce.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
5. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze w odstępach i przykrywamy na 30-40 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. Wyrośnięte zawijańce smarujemy białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach, po czym studzimy na kuchennej kratce. Zawijańce można jeść bez dodatków, oprószyć je cukrem pudrem lub polać lukrem.
Ocena czytelników: 5 z 6 ocen

Wasze komentarze

  • wiola 8 kwietnia 2017 o 23:13

    Witam Tosiu! Zadomowiłam u ciebie na dobre?zachciało się moim chłopakom coś dobrego i tak oto kolejny przepis w kolekcji. Nie potrafiłam zdecydować czy te precle czy małpi chleb , więc Upiekłam i jedno i drugie. Bułeczki wyszły dobrutkie, aromatyczne, a ten zapach pomarańczy po prostu niebiański! Przyznaję się, że nie dodałam cynamonu bo w małpim juz był, za to dałam więcej skórki pomarańczowej. Puszyste, mięciutkie, lekko półfrancuzkie . MNIAM!!!

  • Barbara 18 grudnia 2016 o 21:24

    Witam, dlaczego w składnikach przepisu wszędzie gdzie jest pomarańcza, skórka czy sok to ilość podana jest 0. Sama nie wiem czy ile i gdzie czego dodać.

    • Tosia 19 grudnia 2016 o 13:33

      Dzień dobry,
      Tak niestety od strony technicznej pisania przepisu to wygląda, że musi się pojawić obok jakaś nazwa, stąd zero jako brak. Proszę patrzeć po prostu na składniki tam gdzie 0, tutaj będzie to skórka i sok z 1 całej pomarańczy.

  • Ola 20 marca 2016 o 15:33
    Ocena:

    Przepis idealny, zawijańce wyszły Przepyszne! 🙂 Nic dodać nic ująć, robiłam już 3 razy i za każdym razem znikają błyskawicznie, zanim jeszcze zdążą dobrze ostygnąć. Super stronka ze świetnymi przepisami !

  • katarzynka 13 marca 2016 o 21:55

    Tosiu właśnie wyjęłam z piekarnika zawijańce wyglądają i pachną przecudnie ,szkoda że takie gorące ,mąż już ma na nie ochotę 🙂 Jutrzejszy dzień dobrze się zacznie kawusia z takim ciachem mmmniam
    Na pewno jeszcze z niejednego Twojego przepisu skorzystam .

    Cieszę się że do Ciebie trafiłam .Pozdrawiam

  • Kasia 12 stycznia 2016 o 22:21

    A można użyć mąki typu 500 zamiast 650?

  • Kasia 6 stycznia 2016 o 13:29
    Ocena:

    reeeeeeewelacja!!! Pyszniutkie

  • Agata 4 stycznia 2016 o 19:53
    Ocena:

    Brzmi pysznie, trzeba zrobić 🙂

  • Agnieszka 3 stycznia 2016 o 17:57
    Ocena:

    Dzisiaj zrobilam. Pychota

  • Jola 22 grudnia 2015 o 12:53

    Pani Tosiu,czy nie brakowało w cieście odrobiny soli? Tak wogóle,to ja wszystko bardzo mało solę,ale po skosztowaniu już upieczonych drożdżówek stwierdziłam,że przydałaby się szczypta soli. Co Pani o tym sądzi?

    • Tosia 22 grudnia 2015 o 16:38

      Ja się soli nie boję, uważam wręcz, że jest w kuchni niezbędna, szczególnie przy wypieku chleba. Do słodkich wypieków czasem daję szczyptę, ale uważam, że nie jest to koniecznie.
      W kuchni trzeba jednak słuchać też intuicji, bo każdy ma inny smak. Jeśli w trakcie jedzenia brakowało Pani przełamania smakowego, to następnym razem jak najbardziej szczypta soli dobrze wypiekom zrobi 🙂

  • Anita 16 grudnia 2015 o 11:53

    Bułeczki przepyszne!
    A przepis na strudel bożonarodzeniowy? Coś raczej jak bułka dodaje się ją do makiełek?

    • Tosia 16 grudnia 2015 o 16:55

      Cieszę się!
      Z przepisem na strudel już niestety nie zdążę, ale będą np. drożdżowe paszteciki z kapustą, zielony szpinakowy wieniec do ozdoby stołu i chleb na zakwasie z makiem 🙂
      Makiełki znam tylko ze słyszenia, u mnie na Pomorzu raczej nie są popularne, ale przypuszczam, że w dziale ze słodkościami coś by się do nich nadało: https://smakowitychleb.pl/kategoria/na-slodko/

  • Ewa 14 grudnia 2015 o 21:46

    fajniutkie i tak smakowicie wyglądają 🙂

  • Mia 13 grudnia 2015 o 13:36

    Mam pytanie odnośnie ciasta. W przepisie czytamy: Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy mikserem, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Gotowe ciasto miksujemy? mnie wyszła dosyć zwarta konsystencja i nijak nie widziałam tam miksera;)
    aha, i w przepisie jest sok z pomarańczy (nadzienie) a w przygotowaniu sok z cytryny, wiadomo, że można się połapać-ale to tak na przyszłość;) pozdrawiam
    Ps. Właśnie robię zawijańce;)

    • Tosia 13 grudnia 2015 o 13:51

      Tak, do już lekko wyrobionego ciasta dodajemy kawałki zimnego masła, czyli pod koniec i mikser sobie z tym zadaniem świetnie powinien poradzić. Efekty późnego dodawania zimnego masła są niesamowite, wypiek wychodzi puszysty w środku i z lekko chrupiącą skórką, do tego wypieki dłużej utrzymują świeżość, dzięki temu. To znana metoda przygotowywania np. brioszki https://smakowitychleb.pl/brioszka-z-wisniami/ lub chałki https://smakowitychleb.pl/chalka-winston-knot/
      Jeśli chodzi o sok, to oczywiście z pomarańczy 🙂
      Pozdrawiam i trzymam kciuki, aby smakowały.

  • Mia 10 grudnia 2015 o 06:43

    Czy można użyć świeżych drożdży? Ile to gram by wyszło?

  • Ola 10 grudnia 2015 o 01:27

    Już widzę że przepis będzie jednym z moich ulubionych 🙂 proszę tylko o podpowiedź ile świeżych drożdży użyć zamiast instant.

  • Marlena 9 grudnia 2015 o 23:03

    Witam. A czy zamiast suchych drożdży mogą być zwykłe? Jeśli tak to ile?

  • Boya 9 grudnia 2015 o 07:53
    Ocena:

    Witam,
    zainspirowana przepisem upiekłam wczoraj zawijańce, wyszły przepyszne. Ten smak pomarańczowo – cynamonowy jest poprostu cudowny…
    Ja wałkowałam tak „na oko” i wyszły cudne. Dzisiaj wzięłam jednego do kawy do pracy, na miły początek dnia 😉
    Przepis naprawdę genialny!
    Pozdrawiam!

  • Karolina 8 grudnia 2015 o 20:38

    Czy jest szansa zastąpi biała mąkę inną, zdrowszą?

    • Tosia 9 grudnia 2015 o 16:57

      Orkiszowa jasna, albo mąka pszenna wymieszana z pełnoziarnistą, inaczej nie uda się ładnie uformować wieńców 🙂

  • DarkRaven 8 grudnia 2015 o 10:26
    Ocena:

    A proszę podać jak cienko rozwałkowane ma być ciasto?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej