Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Piwo wlewamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, aby było letnie. Aktywny zakwas mieszamy z mąkami. Dodajemy cukier, sól i kminek (który można pominąć). Powoli wlewamy piwo i wyrabiamy ciasto. Po ok. 4 minutach, gdy składniki będą już ze sobą połączone, przekładamy lepkie ciasto do miski.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy ściereczką i piwny chleb potrójnie pszenny na zakwasie stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę zagniatamy. Formujemy kulę z ciasta, którą wkładamy do koszyka oprószonego mąką lub obłożonego ściereczką/folią spożywczą. Ciasto przykrywamy, a koszyk stawiamy w ciepłym miejscu. Po 3 godzinach odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni z termooboiegiem. Do miseczki ze stali nierdzewnej wlewamy wodę lub wrzucamy kostki lodu. Stawiamy na dnie piekarnika. Chleb nacinamy z wierzchu ostrym nożem (u mnie jak spiralę). Wkładamy blachę i podpiekamy chleb 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, włączamy opcję pieczenia góra-dół. Chleb pieczemy przez 30 minut. Upieczony studzimy przed krojeniem na kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Łukasz 10 sierpnia 2023 o 15:02
    Ocena:

    Polecam zamienić mąkę pszenna 650 na orkiszową. Wychodzi dużo bardziej ” aromatyczny” a jednak nadal pszenny.

  • Monika 10 grudnia 2013 o 19:11

    Ja też mam pytanie odnośnie tego chlebka. Podobnie jak u Piotra (post wyżej) wyrasta powoli, bo już 5 godzinę, ale wygląda ładnie. Czy można go po pierwszym wyrastaniu włożyć do lodówki, na noc? By tam wyrastał? Chcę go zrobić dla kogoś w prezencie, ale boję się że do godziny 16 nie zdąży mi wyrosnąć, więc pomyślałam, że go częściowo zrobię dzień wcześniej… Co sądzi Pani o tym pomyśle?

    • Tosia 11 grudnia 2013 o 10:19

      Tak, ciasto można wstawić na noc do lodówki na ok. 10 godzin. W tym czasie powinno dojść do siebie, aby nadawać się do pieczenia.
      Pozdrawiam i życzę udanego wypieku 🙂

  • Piotr 22 kwietnia 2013 o 09:15

    Witam
    Chlebuś pyszny. Choć wyrastał powoli.(zakwas pszenny bez doświadczenia 🙂 ) Druga faza wyrastania zajęła ok 12 godzin tak bez pospiechu a potem ok 45 – 50 min w szklanym prostokątnym naczyniu pod przykryciem,(taka keksówka 25cm) chlebuś odkryłem gdy się oparł o przykrywkę. A ponieważ naczynko udawało garnek rzymski zostało wstawione do zimnego piekarnika ustawionego na max (190 – 220’C).
    Kostki lodu tez były ale dopiero gdy odkryłem chlebuś 🙂
    Przepis super, bardzo łatwy do wykonania a chlebuś z kminkiem, pieczony rano obudził rodzinę wspaniałym zapachem.
    Pozdrowienia dla Całego Zespołu „smakowitychleb.pl”

    • Tosia 22 kwietnia 2013 o 16:21

      Dzień dobry.
      Cieszę się, że kolejny chleb się udał 🙂
      Jeśli chodzi o zimny piekarnik, to stosuję się tę metodę tylko przy glinianym/rzymskim garnku. Jeśli naczynie było żaroodporne/żeliwne, wstawiamy je do nagrzanego piekarnika.
      O pieczeniu w garnkach może Pan poczytać jeszcze tutaj: https://smakowitychleb.pl/chleb-pieczony-w-zeliwnym-garnku/
      W imieniu koleżanki oraz swoim dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej